FBI küresel soruşturma yürütecek!

FBI küresel soruşturma yürütecek!

Federal Bureau of Investigation-FBI (Federal Soruşturma Bürosu), üç kişinin hayatını kaybettiği ve 170'i aşkın kişinin yaralandığı bombalı saldırılara ilişkin "dünyanın diğer ucuna kadar" soruşturma yürüteceklerini açıkladı. Amerika'nın bu kez ne tür uygulamalara başvuracağı bilinmiyor. CIA'nın ABD dışındaki illegal operasyonları halen yoğun tepki konusu.

Pazar günü Boston'da maraton sırasında meydana gelen patlamalar, 11 Eylül 2011'de ikiz kulelere yönelik saldırılardan sonra ABD'deki en ağır saldırılara olarak değerlendirildi. Boston'da 3 kişi hayatını kaybetti, 170'i aşkın kişi yaralandı. ABD Başkanı Barack Obama da perşembe günü Boston'a gideceğini açıkladı.

Saldırının kim tarafından yapıldığı ve neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Son 24 saat içerisinde ikinci kez Beyaz Saray'dan açıklamada bulunan Obama, saldırı için "terörist, iğrenç ve alçakça" ifadelerini kullanırken, yetkilileri makamların "saldırının yabancı veya Amerikan bir terörist örgüt tarafından mı planlanıp yürütüldüğü yada bir bireyin eylemimi olduğunu" henüz bilmediğini söyledi.  Şu ana kadar saldırıyı da henüz üstlenen olmazken, polis gözaltına alınan herhangi bir şüphelinin olmadığını ifade etti.

New York Eyaleti'nden cumhuriyetçi seçilmiş ve aynı zamanda iç güvenlik işleri uzmanı olan Peter King, bu saldırını İslami cihat tarafından yapılmış olabileceğini de öngörmek gerektiğini savunurken, "Beyaz ırkın üstünlüğünü savunanlar olabilir. Hükümete muhalif insanlar olabilir da olabilir" diye ekledi.

NİSAN AYINDA YAŞANANLAR

Saldırının Nisan ayında gerçekleşmesi bir çok soru işaretlerine yol açıyor. Örneğin 15 Nisan vergi idaresine gelir bildirimin yapılacağı son tarih olduğu için Amerikalılar tarafından nefret edilen bir gün. 19 Nisan Waco kuşatmasının sona ermesinin yıldönümü: 28 Şubat'tan 19 Nisan 1993'e kadar süren olaylarda, güvenlik güçleri dini bir tarikatın lideri olan David Koresh'i tutuklamaya geldiğinde 79 kişi ölmüştü. 19 Nisan 1995'te Oklahoma City'de aşırı sağcı bir sempatizan olduğu belirtilen Federal Devlet karşıtı ve Waco'nun intikamını almak istediğini söyleyen Timothy McVeigh tarafından düzenlenen saldırıda 168 kişi öldü. McVeigh bu saldırıdan dolayı infaz edildi.

FBI, Boston'daki saldırı yerinde yaptığı incelemelerde bir sırt çantasına ait olduğu tahmin edilen siyah naylon parçaları ile kurşun ve çivi parçaları bulduğunu bildirdi. Bombanın bir düdüklü tencere içerine yerleştirilmiş olabileceği tahmini yürütülüyor. Doktorların yaptığı gözlemlere bakılırsa, bombaların etkisini arttırmak için demir bilyeler veya çiviler de eklenmiş olabilir.

Soruşturmacılar alandaki tüm gözetim kameralarını, 12 saniye arayla patlayan bombaların bıraktığı artıkları incelemeye başladı. Soruşturmacılar ayrıca Bostonlulardan ellerinde yardımcı olabilecek tüm fotoğraf veya video kayıtlarını paylaşmalarını istedi. FBI sorumlusu Rick DesLauriers, çok sayıda bilginin toplandığını ve soruşturmanın Boston kenti ile sınırlı kalmayacacağını söylerken, "Sözkonusu olacak olan küresel bir soruşturmadır. Bu alçak suçtan sorumlu olan kişi veya kişilerin tespit edilmesi için dünyanın öbür ucuna kadar gideceğiz ve oları adalet önüne çıkarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.