Fransa-Almanya arasındaki tartışmalı nükleer santral kapatılmayacak

Fransa’nın Almanya sınırında bulunan ve yıllardır tartışma konusu olan Fessenheim Nükleer Santrali’nin kapatılmasına ilişkin karar yine ertelendi.

Alsace bölgesinde 40 yıla yakın bir süredir işletilen ve yakında bulunan Almanya ile İsviçre kentlerinin sert eleştirilerine neden olan Fessenheim Nükleer Santrali’nin kapatılmasına ilişkin dün yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı. Sendikalar, Fransız kamu enerji şirketi EDF ve diğer temsilcilerin katıldığı oylamada, santralin kapatılmasına ilişkin plan ertelendi.

Santralin yönetiminin aldığı kararla kapatılma işleminin en erken 2018 sonu ile 2019 yılında başlaması bekleniyor.

2012 yılında seçilen Cumhurbaşkanı François Hollande’ın seçim vaatlerinden olan Fessenheim’daki santralin kapatılmasına 800’ü aşkın çalışanı temsil eden CGT sendikası da karşı çıkıyordu.

Fransa’nın halen işletilen en eski nükleer santrali olan Fessenheim’in kapatılmasının ertelenmesine ilişkin karara Almanya’dan sert tepki geldi. Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Rita Schwarzlühr-Sutter, kararın ‘büyük bir hayal kırıklığı’ olduğunu söyledi.

Eleştirilere cevap veren Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal ise, santralin kapatılmasından ‘geri dönüş olmadığının’ altını çizdi.