Fransa artık Almanya’nın birinci ticari ortağı değil

Avrupa’nın birinci ekonomisi Almanya’nın ABD’ye yönelik artan ihracatı, Fransa’yı birinci ticari ortak olmaktan çıkardı. Bu durum, 40 yıldan sonra bir ilki ifade ediyor.

Almanya, 1975 yılından bu yana ilk kez ABD’ye yönelik ihracatlarını, Fransa’ya yönelik olanın üzerine çıkardı. 

Alman İstatistik Ofisi’ne göre Paris ile Berlin arasındaki ihracat ve ithalat hacmi geçen yıl 170 milyar Dolar'a ulaştı. Berlin ile New York arasındaki ithalat ve ihracat hacmi ise 173 milyar Dolar'a çıktı.

Ekonomist Patrick Artus ve Amerikalı Andrew Rose tarafından yapılan çalışmalar da Almanya’nın Euro Bölgesi’ne yönelik ihracatlarının kötüleştiğini gösteriyor. Euro Bölgesi’nin kuruluşunda yüzde 60 olan Alman ihracatları bugün yüzde 40’a geriledi.

Uzmanlara göre bu durumun Amerikan ekonomik büyümesi ile bir ilgisi yok. Artık nicelikten çok nitelik öne çıkıyor. Örneğin Porsche ve Mercedes, Atlantik ötesinde daha iyi satılıyor.

Bununla birlikte Euro’nun zayıflığı, Avrupa’nın dışına yönelik ihracatları daha rekabet edebilir kılıyor.

Fransa’nın birinci ortak olmaktan çıkması Paris ile Berlin arasındaki ilişkiler açısından sembolik bir değer taşısa da, ekonomik açıdan Euro Bölgesi ülkeler arasındaki ticaretin yıkıma uğradığını gösteriyor. France Inter radyosu, dünyanın geri kalanı ile ticari ilişkilerin öne çıktığına dikkat çekiyor.

Yaşanan durum, aynı zamanda Avrupa Para Birliği’nin başarısızlığına da işaret ediyor. Euro Bölgesi, üye ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin risklerinden kaçınmak ve bu ilişkileri güvenli hale getirmek için kurulmuştu.

France Inter radyosu, “Görünen o ki, bu sistem tutukluluk yaptı: Avrupa’nın büyümesi, kendi duvarları arasından çok başka yerlerde gerçekleşiyor” dedi.

Almanya’nın bu yeni yolundan sapması da beklenmiyor. Berlin, Avrupa Birliği dışındaki ticaretini güçlendirmek için Transatlantik Anlaşması’na güveniyor.