Fransa aşırı sağa geçit vermedi

Fransa’da ikinci turu yapılan bölgesel seçimlerde seçmenler aşırı sağcı Front National’e (FN) geçit vermedi.

Fransa’da ikinci turu yapılan bölgesel seçimlerde seçmenler aşırı sağcı Front National’e (FN) geçit vermedi.İlk sonuçlara göre en az 5 bölgede Sosyalist Parti (PS), 6 ile 9 bölgede sağ, merkez sağ ve liberal partilerin listeleri kazanırken, oylarını arttırmasına rağmen aşırı sağcılar hiçbir bölgede seçimi kazanamadı. 

Katılım oranının hem 2010 yılına göre hem de geçtiğimiz hafta yapılan birinci tura göre artarak yüzde 58 civarında  gerçekleştiği ikinci tur seçimlerden Korsika millyetçileri de zaferle çıktı.

Dördü deniz aşırı topraklarda, biri Korsika’da ve 12’si kıta Fransa’sında olmak üzere toplam 17 bölge konseyi ve assamblesi için yapılan seçimlerde sadece Nord-Pas-de-Calais-Picardie ile Provence-Alpes-Côte-D’azur bölgelerinde iki liste yarıştı. Bu bölgelerde Sosyalist Parti (PS) adayları aşırı sağcı FN’nin kazanmasını engellemek için ikinci turdan çekilmişlerdi.

Diğer bölgelerin 10’unda PS, FN ve Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) ile ittifak yaptığı güçlerin oluşturduğu üçlü listeler yarıştı. Ülke genelinde ilk sonuçlara göre LR ve diğer merkez sağ partilerin listeleri yüzde 39, PS ile diğer sol listeler yüzde 30,3 ve aşırı sağcı FN listeleri yüzde 30,5 civarında oy aldı.

Seçimlerin ilk sonuçlarına göre bazı önemli bölgelerdeki oy oranları ise şöyle oldu:

Alsace - Champagne-Ardenne - Lorraine [v] : LR yüzde 48,4, FN yüzde 36,4 ve PS yüzde 15,2 [v]

Bourgogne - Franche-Comté: PS: yüzde 33,8, FN yüzde 33,5, LR yüzde 32,7

Korsika: Milliyetçi liste: yüzde 37, Sol listesi yüzde 31, sağ liste 26 ve FN yüzde 7,5. [v]

Nord-Pas-de-Calais - Picardie [v] Normandie: LR yüzde 57,5, FN yüzde 42,5

Pays de la Loire: LR yüzde 42, PS yüzde 37, FN yüzde 21

Provence-Alpes-Côte d'Azur: LR yüzde 55, FN yüzde 45.

Başkent Paris’in de içerisinde olduğu Ile-de-France bölgesinin sonuçları ise henüz belli olmadı.