Fransa bölgesel seçimleri: Aşırı sağcılar sürpriz yapabilir

Fransa’da yarın ilk turu yapılacak bölgesel seçimlerde iktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) yine ağır bir yenilgi alması bekleniyor.

Fransa’da yarın ilk turu yapılacak bölgesel seçimlerde iktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) yine ağır bir yenilgi alması bekleniyor. Seçimlere dair tüm anketler, Paris katliamı sonrasındaki tepki ortamından istifade eden aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin birinci parti olacağını gösteriyor.

Fransız seçmenler yarın 14 bölge ile Korsika, Guyana ve Martinique assamblelerini belirlemek için sandık başına gidecek. Seçimlerde, 2012 yılından bu yana iktidarda olan François Hollande’ın partisi PS ve ittifak yaptığı listelerin büyük bir hezimete uğrayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Kıta Fransası’nda daha önce sayıları 22 olan bölgeler, geçen yıl kabul edilen reform ile 13’e düşmüştü. 2010 yılında Alsace bölgesi hariç tüm bölgelerde zafer kazanan PS’nin bu seçimde sadece 3 ya da 4 bölgeyi kazanabileceği tahmin ediliyor.

Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) ile ittifak yaptığı diğer sağ partilerin listelerinin başkent Paris’in de içinde olduğu Ile-de-France’ın da aralarında olduğu 3 ila 6 bölgede kazanma şansı var.

Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) ise özellikle 13 Kasım Paris katliamı sonrasındaki korku ortamından karlı çıkacağı öngörülüyor. Seçimlerin ilk turuna dair anketlerde 6 bölgede birinci çıkan FN’nin ikinci turda Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Côte d'Azur ile Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne bölgelerini kazanma şansı da oldukça yüksek.

Yapılan son anketlerde FN’nin ulusal düzeyde ortalama yüzde 30 oy alacağı öngörülürken, LR ile diğer sağ partilerin toplamda yüzde 28-30, PS ve ittifak listelerinin ise yüzde 23-25 civarında oy alması bekleniyor. Seçimlerin ilk turunda Yeşiller Ekoloji (EELV) listelerinin yüzde 6-8, Sol Cephe (Front de Gauche) listelerinin ise yüzde 4-6 arasında oy alacağı tahmin ediliyor.