Fransa bölgesel seçimleri : Aşırı sağcılar yüzde 30’a yakın oy aldı

Fransa’da bölgesel seçimlerin ilk turunda iktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) yine ağır bir yenilgi alırken, ırkçı Ulusal Cephe (FN) genel toplamda birinci parti oldu.

Fransa’da bölgesel seçimlerin ilk turunda iktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) yine ağır bir yenilgi alırken, ırkçı Ulusal Cephe (FN) genel toplamda birinci parti oldu.

Geçtiğimiz yıl yapılan yerel yönetim reformu kapsamında sayıları 22’den 13’e düşürülen bölgelerde yapılan seçimlere katılım 2010 yılına oranla artarak yüzde 50’inin üzerinde gerçekleşti.

Seçimlerin ilk turuna dair France2 televizyonunun paylaştığı ilk sonuçlara göre aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) oylarıın yüzde 27,2’sini alarak birinci parti olurken, anamuhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) ile merkez liberal UDI ve Modem listeleri yüzde 27 ile ikinci sıraya yerleştiler. Diğer sandık çıkışı sonuçlar ise FN’nin yüzde 30’a yakın oy aldığını gösteriyor.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) ve ittifak yaptığı diğer sol partilerin listeleri yüzde 22-24 ile üçüncü olabildi.

Irkçı söylemleriyle bilinen FN’nin lideri Marine Le Pen, liste başı olduğu Nord-Pas-de-Calais-Picardie bölgesinde yüzde 40 oy oranını aşarak ikinci tura en avantajlı aday olarak girdi. Bölgede LR-UDI listesi yüzde 36 civarında oy alırken, LR temsilcisi Xavier Bertrand ile PS adayı yaptıkları açıklamada, FN’nin ikinci turda kazanamaması için ortak liste çağrısı yaptılar.

Marsilya’nın da içerisinde olduğu Provences-Alpes-Cote d’Azur (PACA) bölgesinde FN liderinin yeğeni Marion Marechal Le Pen öncülüğündeki liste yüzde 41 oy oranına ulaştı.

Yine Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne bölgesinde FN listesi yüzde 35 oy oranıyla birinci sıraya yükseldi.

13 bölge konseyi ile 2 assamble için yapılan ilk tur seçimlerde, hiçbir bölgede yüzde 50 oranına ulaşılamadığından tüm bölgelerde ikinci tur seçimler yapılacak.