Fransa çetelerin vatandaşlık hakkını iptalde kararlı

Fransa’da 13 Kasım’daki Paris katliamı sonrasında gündeme gelen ve terör çetelerine üye olan kişilerin vatandaşlıklarını iptal etme yönündeki projeden geri adım atılmayacak.

Fransa’da 13 Kasım’daki Paris katliamı sonrasında gündeme gelen ve terör çetelerine üye olan kişilerin vatandaşlıklarını iptal etme yönündeki projeden geri adım atılmayacak. Adalet Bakanı’nın geçtiğimiz gün Cezayir vatandaşlarının bu kapsama alınmayacağına dair sözleri hükümet tarafından düzeltildi.

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin sağ partilerin çağrılarına uyarak aldığı karar uyarınca, terörist örgütlere üye çifte vatandaşlık sahibi kişilerin Fransız vatandaşlığından çıkarılması planlanıyor. Buna göre, Fransa’da doğmuş olsalar dahi bu kişilerin vatandaşlığı iptal edilebilecek.

Hükümetin bu kararına özellikle muhalefetteki Nicolas Sarkozy önderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) ile aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) destek veriyor.

DAİŞ başta olmak üzere Fransa’nın ‘terörist örgüt’ olarak kabul ettiği oluşumlara  üyelik veya destek vermekten ceza alan kişiler Fransız vatandaşlığını kaybedecek.

Geçtiğimiz gün Cezayir’e ziyarette bulunan Adalet Bakanı ve PS’nin sol kanadının önde gelen simalarından Christiane Taubira, Fransa’da doğan kişilerin vatandaşlığının geri alınmayacağını söylemişti. Ancak bu sözler dün Başbakan Manuel Valls tarafından yapılan açıklama ile boşa çıkmış oldu.

Yasa değişikliğinin Şubat ayında Ulusal Meclis’te görüşülmesi beklenirken, muhalefetin de desteğiyle geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.