Fransa’da 5’nci gece: En az 719 gözaltı

Fransa’da polisi bir çocuğu öldürmesi ardından başlayan isyan beşinci gece de devam etti. Birçok kentte olaylar yaşanırken, en az 719 kişi gözaltına alındı.

27 Haziran günü trafik ihlalleri gerekçesiyle durdurulan Cezayirli 17 yaşındaki çocuk Nahel M.’nin polis tarafından vurulması ardından başlayan protestolar ve şiddet olayları devam ediyor. Çocuğu cenazesi cumartesi günü Paris’in Nanterre banliyösünde düzenlenen bir cenaze töreni ile toprağa verildi.

Fransa önceki dört geceye göre daha sakin bir gece geçirdi. Devlet eylemleri bastırmak için 45 bin jandarma ve polis harekete geçirdi.

Beşinci gece spontane eylemler özellikle Paris, Marsilya ve Nice gibi kentlerde gerçekleşti.

İçişleri Bakanlığı saat 07.30’da verdiği bilançoda, yüzlercesi Paris’te olmak üzere en az 719 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Cumayı cumartesiye bağlayan gece 1.311, bir önceki gece 875 kişi gözaltına alınmıştı.

Gece boyunca yakma olayları devam etti. L’Haÿ-les-Roses banliyösü belediye başkanı Vincent Jeanburn, evine yanan bir araçla saldırı düzenlendiğini belirterek, şok geçiren eşi ve çocuklarının yaralandığını belirtti.

Paris’te olaylar ünlü Champs-Élysées caddesine de ulaştı. Bu caddenin dolaylarında onlarca kişi gözaltına alındı. Cadde yakınında bir çok araç hedef alındı. Başkent ve banliyölerinde gece boyu çatışmalar yaşandı.

Brest kentinde Renault’un bir şubesi ateşe verildi. Rennes kentinde polisle çatışmalar yaşandı. Marsilya’da küçük gruplara müdahale eden özel kuvvet polisleri onlarca kişiyi gözaltına aldı.

577 ARAÇ VE 74 BİNA YAKILDI

İçişleri Bakanlığı'nın beşinci geceye ilişkin bilançosuna göre 45 güvenlik gücü mensubu yaralandı. Bir önceki gece 79 olduğu belirtilmişti. 

Kamu yolundaki olay sayısında da düşüş yaşandı. Açıklamaya göre kamu yolunda 871 yakma olayı yaşandı, 577 araç ve 74 bina yakıldı. Toplamda 10 polis karakolu, 10 jandarma kışlası ve 6 belediye polisi noktası hedef alındı. 

İSYAN İSVİÇRE’YE DE SIÇRADI

İsviçre medyasına göre, Fransa’daki olayların benzeri İsviçre’nin Lozan kenti merkezinde de yaşandı. Kent merkezinde şiddet ve yağma olaylarının yaşandığı bildirildi. 20 Minutes medyasına göre “Fransız ayaklanmalarının görüntülerinden esinlenen kişiler, cumartesi akşamı Flon'da (Lozan merkezinde bir semt) toplandılar ve sınırın diğer tarafında yanan barutu yaymak için çağrıda bulundular.”

Çağrıların özellikle Snapchat ve Tiktok gibi sosyal ağlar üzerinde yayıldığı belirtildi. Öğle saatlerinde birçok mağaza hedef alındı.