Fransa’da aşırı sağ giderek ‘halk partisi’ oluyor

Fransa’da 13 Kasım’daki Paris katliamı ve sonrasındaki olağanüstü hal gölgesinde yapılan bölgesel seçimlerde aşırı sağcı parti Front National (FN) oyların yüzde 28’ini alarak büyük bir çıkış yaptı.

Fransa’da 13 Kasım’daki Paris katliamı ve sonrasındaki olağanüstü hal gölgesinde yapılan bölgesel seçimlerde aşırı sağcı parti Front National (FN) oyların yüzde 28’ini alarak büyük bir çıkış yaptı. FN, 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra bir kez daha ülkenin en büyük partisi konumuna yerleşti.

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, seçime katılım oranı yüzde 51’de kalırken, 2010 yılına oranla katılım 4 puanı aşkın artış gösterdi. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) yine ağır bir yenilgi alırken, ırkçı Ulusal Cephe (FN) 13 bölgenin 6’sında birinci parti oldu.

Geçtiğimiz yıl yapılan yerel yönetim reformu kapsamında sayıları 22’den 13’e düşürülen bölgelerin yanı sıra 2 denizaşırı bölgede yapılan seçimlerde FN, yüzde 28,6, Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) ile merkez liberal partiler UDI ve Modem listeleri yüzde 27’ye yakın oy aldılar. Sosyalist Parti (PS) ise oyların yüzde 23,2’sini alırken, sadece Bretagne ve Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes bölgelerinde birinci gelebildi.

Seçimlerde, Yeşiller (EELV), Sol Cephe (FG) bileşeni partiler ve diğer radikal sol partiler ise toplamda yüzde 14 oy oranına ulaşabildiler. Ancak birçok bölgede sol partilerin ayrı ayrı listelerle seçime katılmaları nedeniyle ikinci turda PS ile işbirliği yapmalarına yetecek yüzde 5 oy oranını aşamadılar.

Genel toplamda ise, sol partilerin oy oranı yüzde 37 olurken, ırkçı FN dışındaki diğer tüm sağ partilerin oy oranı yüzde 34,5 civarında gerçekleşti.

Seçim sonuçlarının açıklanması ardından konuşan ırkçı lider Marine Le Pen, FN’nin eşitlik, özgürlük ve kardeşlik gibi ilkeleri koruyacağını savundu. Le Pen, seçmenlerin ikinci turda partileri etrafında toplanması çağrısı yaptı.

SARKOZY’DEN ‘LR LİSTELERİ ETRAFINDA TOPLANILMASI’ ÇAĞRISI

Ana muhalefet Cumhuriyetçiler’in (LR) lideri Nicolas Sarkozy  ise, aşırı sağcılara karşı ‘Cumhuriyet’in geri adım atmaması’ gerektiğini söyledi. Bölgelerdeki hiçbir parti yönetiminin sol partilerle ortak liste yapmamasını isteyen Sarkozy, aşırı sağ FN’ye karşı seçmenlerin kendi partisinin listelerine oy vermesi çağrısı yaptı.

PS, FN’NİN KAZANMASI KESİN İKİ BÖLGEDEN ÇEKİLDİ

Seçimlerde bölgelerin yönetimlerini belirlemek için gerekli olan yüzde 50 oy oranına hiçbir bölgede ulaşılamadığından, 13 Aralık’ta ikinci tur düzenlenmesi gerekiyor. İkinci tura tüm bölgelerde en az 3 ayrı liste katılacak.

Aşırı sağcıların yüzde 40’ın üzerinde oy aldığı Nord-Pas-de-Calais-Picardie ile Provences-Alpes-Cote-d’Azur bölgelerinde ikinci turu kazanmalarını engellemeye çalışan iktidardaki PS yönetimi ise, bu bölgelerde ikinci tur seçimlere katılmama kararı aldı. PS’nin aldığı karar ile üstü kapalı olarak bu iki bölgedeki sol seçmenlerin merkez sağ ve liberal LR-UDI listelerine oy vermesi istendi.