‘Aşırı sağ kazanırsa Euro’yu 48 saatte yok eder’

Alman ekonomi profesörü Henrik Enderlein, Fransa’da aşırı sağcı ve AB karşıtı Marine Le Pen’in kazanması halinde ciddi ekonomik kayıplar yaşanacağını savundu.

Der Spiegel dergisine konuşan Alman ekonomi profesörü Henrik Enderlein, Fransa’da aşırı sağcı ve AB karşıtı Marine Le Pen’in kazanması halinde ciddi ekonomik kayıplar yaşanacağını savundu.

Le Pen’in ‘sosyal-liberal’ politikaları savunan Emmanuel Macron’a karşı kazanma şansının düşük olduğunu, ancak ‘dikkatli olunması gerektiğini’ vurgulayan Enderlein, bu durumda Fransa’dan ciddi bir ‘kapital kaçışı’ yaşanacağının altını çizdi.

Le Pen’in kazanması halinde piyasalarda Euro’nun önemli değer kaybı yaşayacağını kaydeden Enderlein, bunun etkilerinin Fransa’nın yanı sıra İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi Euro Bölgesi’nin problemli ekonomilerinde de görüleceği uyarısında bulundu.

Aşırı sağcıların Euro karşıtı programı nedeniyle Fransa’dan başta Almanya olmak üzere diğer ülkelere sermaye göçünün olacağını kaydeden Henrik Enderlein, bunun sonucunda bankaların zayıflayacağını ve finans piyasalarının Euro’ya ciddi darbe vuracağı öngörüsünü paylaştı.  Enderlein, bunun 48 saat gibi bir sürede olabileceğini savundu.

Fransa’nın dünyanın en yüksek üretkenlik oranlarına sahip olduğunu dile getiren Enderlein, ilaç, silah ve lüks eşya gibi sektörlerde oldukça güçlü olduğunu hatırlattı. Enderlein, Fransa’daki en önemli sorunun gelirlerin adil paylaşılamaması olduğuna dikkat çekti.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu Pazar günü yapılacak. Anketler, Emmanuel Macron’un aşırı sağcı Le Pen’e karşı yüzde 60 civarında bir oyla kazanacağını gösterse de, Le Pen’in seçime katılımın düşüklüğünden faydalanarak kazanabileceğine dair endişeler söz konusu.