Fransa’da aşırı sağ ‘şimdilik’ engellendi

Fransa’da dün yapılan bölgesel seçimlere katılımda yaşanan artış aşırı sağcı Front National’in (Ulusal Cephe-FN) tüm bölgelerde kaybetmesini sağlarken, ırkçı partinin aldığı oy sayısındaki artış dikkat çekti.

Fransa’da dün yapılan bölgesel seçimlere katılımda yaşanan artış aşırı sağcı Front National’in (Ulusal Cephe-FN) tüm bölgelerde kaybetmesini sağlarken, ırkçı partinin aldığı oy sayısındaki artış dikkat çekti. Seçim sonuçları, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de aşırı sağın iktidara gelmesi tehlikesi gölgesinde geçeceğini gösteriyor.

Katılımın bir önceki tura oranla 9 puana yakın artarak yüzde 59’a yaklaştığı seçimlerde sandıkların yüzde 98’inin sayımı ardından LR ile diğer sağ partilerin oyları yüzde 40,6, Sosyalist Parti (PS) ile ittifaklarının oy oranı yüzde 29,2, ırkçı FN’nin oyları yüzde 27,4 olurken, PS dışındaki sol listelerin oy oranı yüzde 2,5 oldu.

Nicolas Sarkozy’nin başında olduğu Cumhuriyetçiler (LR) ile ittifak yaptığı merkez sağ partiler UDI ve Modem’in ortak listeleri kıta Fransası’ndaki 7 bölgeyi kazandı. İktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise 5 önemli bölgeyi korumayı başardı. Başkent Paris’in de içerisinde olduğu Ile-de-France bölgesinin yanı sıra Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine, Auvergne-Rhône-Alpes, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Normandiya, Pays de la Loire ve Provence-Alpes-Côte-D’azur bölgelerinde LR öncülüğündeki sağ listeler galip geldi.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) ise, son 2 yıldaki tüm yerel seçimlerde olduğu gibi bölgesel seçimlerde de yenilgi aldı, ancak büyük bir kırılma yaşamaktan kurtuldu. 2010 yılında 22 bölgenin olduğu sistemle yapılan son seçimde Alsace hariç tüm bölgeleri kazanan PS adayları sadece Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, Bourgogne-Franche-Comté, Bretagne, Centre-Val de Loire ile Languedoc-Roussilllon-Midi Pyrenees bölgelerini elinde tutabildi.

Korsika’da ise milliyetçilerin adayı Bastia Belediye Başkanı Gilles Simeoni liderliğindeki liste seçimlerden galip geldi. Deniz aşırı bölgelerden Reunion’da merkez sağ oyları alan LR, Guyane’da ise sol liste kazanırken, diğer iki deniz aşırı bölgenin kesin sonuçları ise henüz açıklanmadı.

FN HİÇBİR BÖLGE KAZANAMADI AMA DAHA DA GÜÇLENDİ

Bölgesel seçimlerde Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) kazanmasını önlemek amacıyla diğer partilerin yaptığı çağrılar olumlu etki yarattı ve seçimlere katılım yüzde 59’a ulaştı. İktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) adaylarının ikinci turda Marine Le Pen ve yeğeni Marion Le Pen’in aday oldukları Nord-Pas-de-Calais-Picardie ve Provence-Alpes-Cote-D’azur bölgelerinde seçimden çekilmeleri sayesinde galip gelmeleri engellendi.

Ancak artan katılım oranına rağmen aşırı sağın ülke genelinde aldığı oylarındaki artış da önlenemedi. 6 Aralık’ta yapılan ilk turda 6 milyon oyla yüzde 27,7 oy alan FN, ikinci turda oylarını 6,9 milyona çıkararak, yüzde 27,4 civarında bir sonuç elde etti.

Seçim sonuçları son yıllardaki PR çalışmalarıyla bir ‘halk partisi’ olma iddiasını güçlendiren Marine Le Pen’in partisinin Fransa’nın en yüksek oy oranına sahip partisi olduğunu ve 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aynı başarıyı yakalayabileceğini gösteriyor. 2012 yılında yüzde 80 katılımın olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6,4 milyon oy alan Marine Le Pen’in partisi bu seçimlerde yüzde 60’ı bulmayan katılıma rağmen 6,9 milyon oy oranına ulaşmayı başardı.

Sonuçların açıklanması ardından yapılan tüm değerlendirmelerde, bölgesel seçimlerin tek sonucunun ‘FN’in herhangi bir bölgeyi kazanmasının engellenmesi’ olduğu vurgulanıyor. Seçimlere ilişkin açıklama yapan Başbakan Manuel Valls da, “Bu akşam ne bir rahatlama ne bir zafer havası ne de zafer mesajı olmayacak” diye konuştu.

Valls, ülkedeki aşırı sağ tehlikenin yerinde olduğunu vurguladığı konuşmasında, başta işsizlik olmak üzere Fransızların gündemindeki sorunlara daha fazla ‘kulak verilmesi’ gerektiğini söyledi.