Fransa’da aşırı sağcı Le Pen’i ‘barajlama’ çağrıları yükseliyor

Fransa’da Pazar günü ikinci turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı Marine Le Pen’in kazanması ihtimaline karşı birçok siyasi partinin yanı sıra sol sendikalardan da ‘Le Pen’i barajlama’ çağrıları yükseliyor.

Bugün bir açıklama yapan Sosyalist Parti (PS) üyesi Cumhurbaşkanı François Hollande, ‘cumhuriyet fikrinin savunulması’ çağrısı yaptı. Bakanlar Kurulu sonrası konuşan hükümet sözcüsü Stéphane le Foll, Hollande’ın ‘cumhuriyetin savunulması için sandığa gidilmesi’nin önemine vurgu yaptığını söyledi.

Merkez sağ partilerin de göçmen ve Avrupa karşıtı söylemleriyle bilinen Marine Le Pen’e karşı eski Maliye Bakanı Emmanuel Macron’u destekleme çağrısı yaptığı ikinci tur için sol sendikalardan da benzeri çağrılar geliyor.

Ülkenin önde gelen komünist sendikalarından CGT’nin 30 kadar yöneticisi tarafından yapılan çağrıda, Marine Le Pen’e karşı Macron’a oy verilmesi istendi. Humanité gazetesinde yayınlanan çağrıda, liberal politikalarına rağmen Macron’a oy verilmesinin ‘faşizmin iktidarına engel olacğaı’ vurgulandı.

Çağrıda, “CGT üyeleri, faşizmin iktidara geldiğinde demokratik bir değişimle iktidarı bırakmadığını çok iyi biliyorlar” denildi.

CGT’nin sendika olarak resmen ilan etmediği bu çağrıya rağmen CFDT ve Unsa gibi diğer büyük sendikalar Macron’a oy verilmesi çağrısında bulunmuştu.

MELENCHON DIŞINDAKİ BİRÇOK ÖNEMLİ SOL SİYASETÇİDEN MACRON’A OY VERİLSİN ÇAĞRISI

Dün bir açıklama yapan Fransa Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri Pierre Laurent da, faşizmin yükselmesine izin verilerek liberalizm geriletilemez” demişti. Laurent, bu sözleriyle, yüzde 19,6 oyla ciddi bir çıkış yakalayan ‘Boyun Eğmeyen Fransa’ hareketi adayı Jean-Luc Mélenchon’a da çağrı yapmıştı. Zira Mélenchon, seçmenlerine açık çağrı yapmamış, hareketin üyelerinin katıldığı bir oylamada  ise sadece üçte birinin Le Pen’e karşı Macron’a oy vereceği ortaya çıkmıştı.

İktidardaki PS’nin sol kanadından olan ve ilk turda yüzde 6,3 gibi düşük bir oyla elenen Benoit Hamon da, ‘zor da olsa’ ikinci turda Macron’a oy verilmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 23 Nisan’da yapılan ilk turunda eski Ekonomi Bakanı ve ‘En Marche (Yürüyüş)’ hareketi lideri Emmanuel Macron yüzde 24 oyla birinci gelmişti. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise yüzde 21,3 oyla ikinci tura kalan diğer aday olmuştu.

CUMHURİYET CEPHESİ’NİN OLMAYIŞI LE PEN’E YARAYACAK

Anketler Emmanuel Macron’un yüzde 60 civarında bir oyla kazanacağını gösteriyor. Ancak ilk turda yüzde 78 olan katılımın özellikle sol seçmenin sandığa gitmemesi halinde daha da düşeceği ve bunun da merkez sağ ile Jean-Luc Mélenchon’a oy veren ‘tepkili seçmenin’ bir kısmının desteğini alacak Le Pen’in oylarının artmasını sağlayacağı yorumları yapılıyor.

Marine Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen’in ikinci tura kaldığı 2002 yılındaki seçimlerde neredeyse tüm sağ ve sol partiler ‘Cumhuriyet Cephesi’ adı altında birleşerek, dönemin merkez sağ adayı Jacques Chirac’a oy verilmesini istemişti. Bu seçimlerin ikinci turunda katılım yüzde 71’den yüzde 80’e çıkmış ve Chirac yüzde 82 gibi rekor bir oyla ikinci kez cumhurbaşkanlığına seçilmişti. Ancak söz konusu Cumhuriyet Cephesi’nden artık söz edilemiyor.