Fransa’da bölgesel seçimler: aşırı sağa karşı önemli sınav

Fransa’da geçtiğimiz Pazar günü ilk turu yapılan bölge konseyleri seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (Front National-FN) birinci parti gelmesi ardından bugün ikinci tur seçimlere gidiliyor.

Fransa’da geçtiğimiz Pazar günü ilk turu yapılan bölge konseyleri seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (Front National-FN) birinci parti gelmesi ardından bugün ikinci tur seçimlere gidiliyor. Seçimlerde en az 3 önemli bölgede aşırı sağın kazanma şansı bulunurken, sol partilerin seçimden çekildiği bazı bölgelerde sol seçmenlerin de aşırı sağa karşı merkez sağ listelere oy vermesi bekleniyor.

13 bölge konseyi ile 2 assamble için yapılacak seçimlerde FN’nin yüzde 35’in üzerinde oy aldığı Alsace-Champagne Ardennes-Lorraine, Nord-Pas-de-Calais-Picardie ile Provences-Alpes-Cote d’Azur (PACA) bölgelerinde seçimler oldukça çekişmeli geçecek. Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine bölgesinde üçüncü gelen iktidardaki Sosyalist Parti (PS) adayı, partisinin ve iktidarın talebine rağmen ikinci turdan çekilmezken, diğer iki bölgede sosyalist adaylar geri çekilmişti.

Irkçı parti FN’nin lideri Marine Le Pen’in aday olduğu Nord-Pas-de-Calais-Picardie ile yeğeni Marion Maréchal Le Pen’in liste başı olduğu Provences-Alpes-Cote d’Azur (PACA) bölgelerinde Nicolas Sarkozy’nin lideri olduğu Cumhuriyetçiler Partisi (LR) adaylarının kazanma şansı bulunuyor. Anketler, FN adaylarının ilk turda yüzde 41 civarında oy aldığı bu bölgelerde, bugünkü ikinci turda LR adaylarının yüzde 53-55 civarında oy alabileceğini gösteriyor. Ancak bu sonuçlar, sol seçmenlerin de sandığa gitmesiyle mümkün olacak.

Seçimlerin en çekişmeli olduğu bölge olan Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine’de ise PS adayı Jean-Pierre Masseret’in listesini geri çekmemesinin FN listesinin kazanma şansını arttırdığı bildiriliyor. FN ilk turda bu bölgede yüzde 36’ya yakın oy almıştı.

Diğer bölgelerden üçünde ikinci turda üç listenin yarışmasına rağmen Sosyalist Parti (PS) listelerinin diğer sol partilerle yaptıkları ittifaklar sayesinde kazanması beklenirken, başkent Paris’in dahil olduğu Ile-de-France bölgesinde yarış LR adayı Valérie Pecresse ile PS’li Ulusal Meclis Başkanı Claude Bartolone arasında geçecek. Bu bölgede FN’nin kazanma şansı yok denecek kadar az.

4 listenin yarışacağı Korsika’da ise mevcut Assamble Başkanı Paul Giacobbi’nin diğer sol adaylarla yaptığı ittifak sayesinde kazanma şansı bulunuyor.