Fransa’da çalışan haklarını geriye götüren yasaya karşı kampanya

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin Çalışma Yasası’nda yapmak istediği aşırı liberal değişiklikler 17 milyon çalışanın birçok hakkını gasp edecek.

Yasaya karşı CGT ve UNL sendikalarının da desteğiyle feminist militan Caroline de Haas tarafından başlatılan kampanyaya ilk günde on binlerce kişi katıldı.

Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlananan yeni çalışma yasasının detayları ortaya çıkar çıkmaz, change.org sitesinde ‘Çalışma Yasası-Hayır, Teşekkürler ! (Loi travail : non, merci !)’ başlığıyla kampanya başlatıldı.

Kampanyanın çağrı metninde, ‘işsizliği düşürme’ amacıyla hazırlanan yeni çalışma yasası taslağının kazanılmış hakları yok etmeyi hedeflediği vurgulandı. “Myriam El Khomri’nin çalışma yasası eski yıllara dönüşü öneriyor” denilen metinde, çalışanların kampanyaya destek vermesi istendi.

Kampanya çağrı metninde, “Fransa’daki 17 milyon çalışandan biri misiniz? Büyük lotoyu tutturdunuz!” şeklinde ironik bir dille yasa eleştirildi. Dün sabah saatlerinde 75 bin imza hedefiyle başlatılan kampanyaya gece yarısına kadar 53 bin kişi katıldı.

Çalışma Bakanı’nın gündeme getirdiği yeni yasa tasarısında çalışanların haklarını geriye götüren birçok öneri yer alıyor. Bunlar arasında işten çıkarma halinde tazminatların belli bir tavan miktarıyla sınırlandırılması, günlük 11 saat olan mecburi dinlenme süresinin parçalara ayrılması, şirketlere maaşları düşürme ve çalışma süresini yükseltme yetkisi verilmesi, çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10, haftalık ise 40 saate kadar çalıştırılması bulunuyor.

Yasa tasarısında çalışanların ve sendikaların tepkisini çeken şu öneriler de yer alıyor:

-part time iş sözleşmelerinde haftalık 24 saat olan minimum çalışma süresinin aşağıya çekilmesi, -fazla mesailerin 5 kata kadar daha az ödenmesi,

-şirketlerin mali sıkıntıda olmadan da işten çıkarmalara gitmesi,

-günlük 10 saat olan maksimum çalışma süresinin 12 saate kadar çıkarılabilmesi,

-iş sözleşmesinde değişiklik yapılmasını kabul etmeyen çalışanların işten çıkarılabilmesi...