Fransa’da çevreci gençler ile polis çatıştı : Onlarca yaralı ve gözaltı

​Fransa’da polis şiddetine ve çevreyi yok eden projelere karşı çıkan militanların düzenlediği gösterilerde polis ile şiddetli çatışmalar yaşandı.

Fransa’da polis şiddetine ve çevreyi yok eden projelere karşı çıkan militanların düzenlediği gösterilerde polis ile şiddetli çatışmalar yaşandı. Sol grupların Nantes ve Toulouse kentlerindeki gösterilere müdahale edilmesi sonucu en az 15 yaralanırken, onlarca gösterici de gözaltına alındı.

Nantes kentinde bir araya gelen bini aşkın gösterici ‘polisiye, toplumsal ve ekonomik şiddete karşı Direniş’ sloganıyla eylem düzenledi. Geçtiğimiz yıl büyük olayların yaşandığı Notre-Dame-des-Landes Havaalanı projesi karşıtı eylemin yıl dönümü nedeniyle toplanan kitle ile polis arasında çatışmalar çıkarken, polis kitleye tazyikli su ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale etti.

Eylemde kimi göstericiler de polise taşlarla saldırırken, İçişleri Bakanlığı’na göre en az 13 polis yaralandı. Bakanlık, polislerden birinin göğsünden aldığı bir darbe nedeniyle ağır yaralı olduğunu da kaydetti. Çıkan olaylarda en az 3 göstericinin de yaralandığı bildiriliyor.

Olaylar nedeniyle polisin en az 10 göstericiyi de göz altına alındığı ve kent içindeki bazı binalar ile otobüs duraklarında hasar oluştuğu da kaydedildi.

Toulouse kentinde ise, tarımsal alanları korumak ve betonlaşmaya karşı çıkan ‘Korunaklı Bölgeler (ZAD)’ adlı harekete üye yüzlerce kişi gösteri düzenledi. Eylemde, Ekim ayında bir baraj inşaatına karşı düzenlenen çevreci gösteride polis tarafından katledilen Remi Fraisse adlı militanın anısına siyah önlükler giyildi.

 

İçişleri Bakanlığı, göstericilerin eylem sırasında polise boyalı saldırı düzenlediğini, bunun üzerine polisin gaz bombalarıyla müdahale ettiğini savundu.

 

En az üç polisin yaralandığını duyuran İçişleri Bakanlığı, bazı mağazalar, banka şubeleri ve evlerin hasar gördüğü de belirtildi. Olaylarda en az 15 eylemci gözaltına alındı.