Fransa’da gündem ikinci turda ırkçı partiyi engellemek

Fransa’da Pazar günü ilk turu yapılan bölge konseyleri seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (Front National-FN) birinci parti gelmesi ardından tüm partiler ikinci tura odaklandı.

Fransa’da Pazar günü ilk turu yapılan bölge konseyleri seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (Front National-FN) birinci parti gelmesi ardından tüm partiler ikinci tura odaklandı. Nicolas Sarkozy önderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR), zayıf oldukları bölgelerde ikinci turdan çekilmeyi reddederken, Başbakan Manuel Valls bir bölgede daha LR listelerine oy verilmesini istedi.

Hafta sonunda yapılan bölgesel seçimlerde Marine Le Pen liderliğindeki FN toplamda yüzde 27,73 oy ile birinci olurken, 3 bölgede ikinci tur için oldukça avantajlı durumda. Pazar günü yapılacak seçimlerin ikinci turunda 15 bölge konseyi ve assamblesi için istisnasız en az 3 liste yarışmak durumundaydı.

İktidar partisi PS ve LR listelerinin ayrı ayrı katılması halinde FN’nin Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provences-Alpes-Cote d’Azur (PACA) ve Alsace-Champagne Ardenne-Lorraine bölgelerinde kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

PS’NİN ALSACE-LORRAINE ADAYI GERİ ÇEKİLMİYOR

FN’nin bu bölgeleri kazanmasını engellemek isteyen PS tarafından alınan kararla, parti adaylarının seçimden çekilmeleri istendi. Ancak iki bölgeden olumlu yanıt gelirken, Alsace-Champagne Ardenne-Lorraine bölgesi için aday olan Jean-Pierre Masseret, listeyi geri çekmeyeceklerini duyurdu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Manuel Valls ise, ırkçı parti FN’nin ikinci turda kazanmasını engellemek için Nicolas Sarkozy’nin partisi LR ve diğer sağ parti listelerine oy verilmesini istedi. Valls, aşırı sağın durdurulması için ‘sorumluluk aldıklarını’ savunurken, sol seçmenin sağ partilere oy vermesi çağrısı yaptı.

Valls, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisinin üçüncü sırada geldiği bölgelerde ikinci tura katılma ve sol partilerle ittifak yapmama kararını da eleştirdi.

LE PEN’İN İLK VAADİ ULUSLARARASI İLİŞKİLERİ BİTİRMEK

Irkçı söylemleriyle bilinen Marine Le Pen liderliğindeki FN listeleri Pazar günü yapılan ilk tur seçimlerde 6 bölgede birinci geldiler. Le Pen’in liste başı olduğu ve işsizlik oranının yüksekliğiyle bilinen Nord-Pas-de-Calais-Picardie bölgesinde FN’nin oy oranı yüzde 41’e ulaşmıştı.

Le Pen, seçmeninin tepki oyu vermediğini savunduğu dünkü konuşmasında, halka verdikleri ekonomik vaatlerin etkili olduğunu iddia etti.

Irkçı lider, ikinci turda seçilmesi halinde ilk iş olarak Bölge Konseyi’nin Afrika’yla yaptığı işbirliği anlaşmalarını iptal edeceğini duyurdu. Le Pen, “Sıtmayla mücadele amacıyla Senegal’deki bir cezaevindeki mahkumlara sineklik sağlamak Bölge Konseyi’nin görevi değildir” gibi popülist ve küçümseyici sözler sarfetti.