Fransa’da güvenlik güçlerinin silah kullanma yetkisi genişletildi

Fransa Meclisi’nde yapılan oylamada, güvenlik güçlerine meşru savunma halleri dışında da silah kullanma yetkisi verilmesi onaylandı.

Fransa Meclisi’nde yapılan oylamada, güvenlik güçlerine meşru savunma halleri dışında da silah kullanma yetkisi verilmesi onaylandı.

13 Kasım’da DAİŞ’in 130 kişiyi katlettiği Paris saldırısından sonra gündeme gelen kanun maddesiyle güvenlik güçleri ‘kesin zorunluluk’ halinde silah kullanabilecek. Buna göre, silah kullanan ve tekrar ateşleme ihtimali olan suçlulara ateş edilebilecek.

Fransız güvenlik güçleri bugüne kadar sadece kendilerine ateş edilmesi halinde meşru savunma kapsamında silah kullanabiliyorlardı.

Kabul edilen madde, Sosyalist Parti (PS) üyesi İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından hazırlanan kanun tasarısının en önemli maddelerinden biriydi. Yeni kanun tasarısı, organize suç veya terörist örgütlerin finansmanlarıyla mücadelenin yanı sıra ‘ölümcül olaylarda polisin müdahalelerini güvene almayı’ hedefliyor.

Güvenlik güçlerinin silah kullanma yetkilerini arttıran kanun maddesi bazı sol milletvekilleri tarafından eleştiriliyordu. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, kanun maddesinin ‘öldürme yetkisi’ olmadığının altını çizdi.

Örneğin bu maddeyle, cinayet işledikten sonra kaçan bir soyguncuya ateş açılamayacak. Söz konusu kişinin sadece tekrar öldürmek amacıyla silah kullanmasının kesinleşmesi halinde güvenlik kuvvetleri ateş açabilecek.