Fransa’da ilaçlar her yıl 18 bin kişinin ölümüne yol açıyor

Fransa’da ilaçlar her yıl 18 bin kişinin ölümüne yol açıyor

Fransa’da yaklaşık iki bin kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilen Mediator isimli ilaca ilişkin açılan davada tanık olarak dinlenen doktor Bernard Begaud, Fransa’da her yıl en az 18 bin kişinin ilaçların yan etkileri nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Bu da intiharlar ve trafik kazalarının yol açtığı toplam ölümlerden bile daha yüksek bir rakamı ifade ediyor.

Fransa’da 2010 yılında satışına yasak getirilen, diyabet hastaları ve zayıflamak isteyenlere tavsiye edilen Mediator isimli ilaca ilişkin dava kapsamında Nanterre mahkemesinde tanık olarak dinlenen profesör Bernard Begaud, çarpıcı rakamlar verdi.

Aynı zamanda 1982’den 2000 yılına kadar ilaçların yan etkilerine ilişkin bir komisyonun üyesi olan ve bu konuda bir araştırmanı ortak yazarlığını yapan Begaud, “Her yıl alınan ilaçlarla doğrudan bağlantılı olarak 18 bin kişi ölüyor” dedi.

Begaud, bunlar arasında, çok sayıda kaçınılmaz vaka olduğunu ancak bu ölümlerin üçte birinin gerekçesi olmayan reçetelerle ilgili olduğunu kaydetti.

Kıyaslama açısından ele alınırsa, 2012 yılında Fransa’da trafik kazalarında 3 bin 645 kişi hayatını kaybederken, her yıl 10 bin dolayında kişi intihar ediyor.

“İHTİYAÇ DUYULMAYAN BİR ÜRÜNDEN DOLAYI ÖLMEK ÇOK AĞIR BİR ŞEY”

Begaud, “Fransa hep ilaç kullanımını çok kötü gözetim altında tutan bir ülke oldu” diye tepki gösterdi.

Anti-diyabet bir ilaç olan Mediator, açlığı kesmek için ve geniş bir şekilde sadece kilo vermek isteyen müşterilere önerildi. 2009’da ilaç pazarından çekilmesinden önce 5 milyon dolayında kişinin tükettiği belirtilen Mediator, pulmoner yüksek tansiyon, tedavi edilemez bir patoloji ve kalp kapakçıklarında fonksiyon bozukluğuna yol açmakla suçlanıyor.

Profesör Begaud, “İhtiyaç duymadığınız bir ürün yüzünden ölmek çok ağır bir şeydir” derken, eczacılık alanında doktorların kötü bir eğitim gördüğüne de işaret etti.

Mediator grubunun kurucusu 91 yaşındaki Jacques Servier ile Mediator ve şubelerinden biri olan Biopharma laboratuvarında çalışan dört kişinin yargılandığı dava 14 Haziran’a kadar sürecek.  Sanıklar, aldatma suçundan yargılanıyor.