Fransa’da işsizlik düşmeye devam ediyor

Ocak ayından itibaren tümüyle seçim gündemine girecek olan Fransa’da Sosyalist Parti (PS) iktidarının yüzünü geç de olsa güldürecek bir haber daha geldi.

Kasım ayı verilerine göre ülkede tümüyle işsiz olanların sayısı 30 bin daha azalırken, yarım gün çalışan işsizlerin sayısı ise artıyor.

Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, ülkedeki işsiz sayısı deniz aşırı bölgelerin de dahil edilmesiyle 31 bin 800 azalarak 3,7 milyon oldu. Son üç ayda düzenli olarak düşen işsiz sayısı Kasım 2015 sonundan bu yana ise 125 bin 400 kişi azalmış oldu.

Ancak tümüyle işsiz olan bireylerin sayısındaki düşüşe rağmen kısmen çalışan bireylerin sayısındaki artış ise dikkat çekti. Ayda 78 saatin altında veya 151 saatin altında çalışan ve iş aramakla yükümlü olan bireylerin sayısı ise 17 binlik bir artış gösterdi.

Yine PS’li cumhurbaşkanı François Hollande’ın göreve geldiği Mayıs 2012’den bu yana tümüyle işsiz olanların sayısındaki artış 574 bin ile oldukça yüksek kaldı.

Hollande, göreve geldiğinde işsizliğin 2013 yılı sonundan itibaren düşüşe geçeceğini vaat etmişti. Ancak 2015 yılı sonlarına doğru işsizlik oranının artışında bir duraksama yaşanmış ve beklenen düşüş ancak bu yılın üçüncü çeyreğinde kaydedilebilmişti.

Beklediği sonucu alamayan Hollande da, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamayla Nisan ayındaki seçimlerde tekrar aday olmayacağını duyurarak, tekrar aday olmayan ilk cumhurbaşkanı olmuştu.