Fransa’da işsizlik düştü, hükümet bile şaşırdı

Ekonomik durgunluk nedeniyle işsizliğin rekor düzeylere ulaştığı Fransa’da aylardan sonra ilk kez işsizlik oranları düştü.

Ekonomik durgunluk nedeniyle işsizliğin rekor düzeylere ulaştığı Fransa’da aylardan sonra ilk kez işsizlik oranları düştü. Ancak bizzat hükümet tarafından işsizlik rakamlarının ‘dikkatlice okunması’ gerektiği belirtiliyor.

İş Bulma Kurumu (Pole-Emploi) tarafından yayınlanan rakamlara göre, Fransa’da Ocak ayı itibariyle tümüyle işsiz olanların sayısı 28 bin gerileyerek, 3 milyon 562 bin oldu. Bir önceki aya göre yüzde 0,8 gerileyen işsiz sayısı Ocak 2015’e göre ise yüzde 1,8 artmış oldu.

Yarım zamanlı veya daha az çalışanlar ile devlet destekli olarak geçici çalışanların dahil edildiği kategorilerle birlikte ise işsiz sayısı 18 bin kadar gerileyerek, 5 milyon 457 bine düştü.

Uzun süredir işsiz olan bireylerin sayısı da dikkat çekici boyutlarda. Halen 800 bini aşkın kişinin en az 3 yıldır işsiz olduğu da belirtildi.

Fransa’da işsizlik oranları sadece birkaç istisna dışında 2008 yılından bu yana sürekli artış gösteriyor. Ocak ayında 28 bin daha az işsiz kaydedilmesi beraberinde bazı tartışmaları da getirdi.

Ağustos 2013’te de işsiz sayısının 50 bin kadar gerilediği duyurulmuş, ancak bunun SFR adlı telekomünikasyon şirketinin yaptığı bir teknik hatadan kaynaklı olarak yüksek olduğu ortaya çıkmıştı. Şirketin işsizlerin aylık bildirimlerini yapmaları için göndermesi gereken SMS’i göndermediği ve bundan kaynaklı olarak 18 bin işsizin sistemden silindiği anlaşılmıştı.

İşsizlik oranlarının duyurulması ardından açıklama yapan Çalışma Bakanı Myriam El Khomri, ‘rakamların dikkatle okunması’ gerektiğini söyledi. Bakan, işsiz sayısının 2013’teki gibi teknik bir hatadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını önümüzdeki günlerde göreceklerini de kaydetti.

Ancak kimi gözlemciler, Sosyalist Parti (PS) hükümetinin politikalarının işverenleri daha fazla istihdama teşvik ettiğini savunuyor.