Fransa’da olağanüstü hal 3 ay uzatıldı

Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen DAİŞ saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal 3 uzatıldı.

Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen DAİŞ saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal 3 uzatıldı. Fransa Parlamentosu’nda dün düzenlenen oturumda olağanüstü halin uzatılması oy birliğiyle kararlaştırıldı.

Pazartesi günü Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından açıklanan yasa, Fransa meclisindeki 6 çevreci milletvekili haricinde 551 kişi tarafından onaylandı. 60 dolayında madde üzerine yürütülen yaklaşık 5 saatlik tartışma ardından yasa onaylandı.

Oturumda bir konuşma yapan Sol Cephe Başkanı André Chassaigne olağanüstü halin üç ay ile sınırlı kalması ve gelişmelerin kaydedilmesi şartı ile kabul edilebileceğini belirtti. Sol Cephe lideri, özgürlüklerin savunulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bugün ise Senato’nun “sivil kriz yönetimi” konusunda bir yasayı oylayacak. Oylanan yasalara göre, davranışlarının toplum için tehdit ettiği kişilerin ev hapsinde tutulması, bürokratik baskınların yapılması, internet dışında olağanüstü durum, kamu düzenine zarar veren toplanmaların yasaklanması, radikallerin kontrol altında tutulması gibi noktalar yer alıyor. Ayrıca Fransa’nın Guadeloupe, Guyana, Martinique gibi topraklarında da olağanüstü hal durumu olacak.