Fransa’daki olaylarda ilk genel bilanço

Fransa’da 17 yaşındaki bir çocuğun kontrol sırasında polis tarafından öldürülmesi ardından başlayan olaylar sekizinci gece etkisini daha da düşürerek devam etti.

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre sekizinci gece ülke genelinde 72 kişi gözaltına alındı. 157 kişinin gözaltına alındığı bir önceki geceye göre güçlü bir düşüş var.

Gece saatlerinde ayrıca 159 otomobil yakıldı, 24 bina ise yakıldı ya da tahrip edildi.

6 BİN ARAÇ, 1100’Ü AŞKIN BİNA YAKILDI

İçişleri Bakanlığı’nın verdiği genel bilançoya göre ise;

12 bine yakın çöp konteynırı yakıldı,

yaklaşık 6 bin otomobil imha edildi

1.100’ü aşkın bina hasar gördü ya da yıkıldı

4 BİNE YAKIN GÖZALTI

Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre;

3.915 kişi gözaltına alındı,

bunlardan 1244’ü çocuk

374 kişi hemen yargı önüne çıkarıldı

200’Ü AŞKIN İŞYERİ TAMAMEN YAĞMALANDI, 300 BANKA ŞUBESİ İMHA EDİLDİ

İşyerleri ve kamu ulaşımına yakma ve yağma olaylarına ilişkin ilk mali bilanço da oluşturuldu.

Patronlar sendikası MEDEF’in başkanı Geoffroy Roux de Bézieux’ye göre, 200’ü aşkın işyeri tamamen yağmalandı, 300 banka şubesi imha edildi, 250 tütüncü dükkanı etkilendi.

İSYANIN MALİYETİ 1 MİLYAR EURONUN ÜZERİNDE

Le Parisien gazetesine mülakat veren MEDEF yöneticisi, “Henüz bir rakam vermek için çok erken ama turizm düzeyinde verdiği zararları hesaplamadan bir milyar euronun üzerinde. Tüm dünyaya yayılan olayların görüntüleri Fransa’nın imajını zedeliyor” dedi.

Paris bölgesi ulaşım olanaklarını yöneten kamu kurumu IDFM, isyanın kamu ulaşımına maliyeti ilk tahminlerine göre en az 20 milyon euro olduğunu belirtti.

243 OKUL ZARAR GÖRDÜ

Eğitim Bakanı Pap Ndiaye, RTL radyosuna yaptığı açıklamada isyanda 243 okul ve eğitim kurumunun zarar gördüğünü ifade etti. Bunlardan 60’ının önemli ölçüde zarar gördüğü belirtildi. Bakan Ndiaye, “Bu binalar arasında 10 kadar yıkıldı ya da kısmen yıkıldı” dedi ve ekledi: “Okullara saldırmak, cumhuriyetin en canlı sembollerine saldırmaktır.” Sözkonusu mahallelerde “ayrımcılık, küme düşme”, aynı zamanda “işsizlik” ve “polisle zorlu ilişkiler” gibi sorunları kabul etmek gerektiğini ifade eden Bakan, ailelerin çocuklarla ilgilenmesini istemenin de meşru olduğunu söyledi. Bakan, “Hesap verebilirlik çağrımız var, bu aileleri cezalandırmak anlamına gelmiyor” dedi.