Fransa’da yakma olayları azaldı: 78 araç yakıldı, 16 gözaltı

Fransa’da 17 yaşındaki bir çocuğun yol kontrolü sırasında polis tarafından öldürülmesi ardından başlayan şiddet olayları azaldı. Dokuzuncu gece 16 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre salıyı çarşambaya bağlayan gece kamu yolunca çoğunluğu çöp kutuları olmak üzere 116 yangın çıkarıldı, 78 otomobil yakıldı, 8 bina ateşe verildi ya da zarar gördü. Polis, jandarma ve belediye polisi lokallerine yönelik herhangi bir saldırı olmadı. Olaylarda yaralanan kimsenin olmadığı da belirtildi.

Salı günü yetkililer yaptığı açıklamada ulusal düzeyde olayların başından bu yana 3 bin 625 kişinin gözaltına alındığını, bunların 1124’ünün çocuk olduğunu belirtmişti. Gözaltına alınanlardan 990’ı hakim karşısına çıkarılırken, 380’i cezaevine konuldu.

Şiddet olayları pazar gününden itibaren düşmeye başladı. Salı günü bir açıklamada bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddette “zirve”ye ulaşıldığını ancak sukünete geri dönüş için “ihtiyatlı” olmak gerektiğini belirtmişti.

Ticaret Bakanı Olivia Gregoire, yaşanan isyandan 400’den fazlası tütüncü dükkanı, 400’ü banka şubesi ve 200’ü gıda mağazası olmak üzere bini aşkın işyerinin doğrudan etkilendiğini duyurdu.

Bakan, ayrıca yüzlerce spor mağazası, gözlükçü, eczane, bağımsız işyerinin yağmalandığını, bazılarının tamamen yok edildiğini, bazılarının sadece camlarının kırıldığını kaydetti.

Olivia Grégoire, kamu televizyonu France 2’de yaptığı açıklamada hasarın muhtemelen yüzlerce milyon euro olduğunu ifade etti.

Hükümet ayrıca, şehirlerin isyanlar sırasında yıkılan kamu binalarını "gecikmeden" yeniden inşa etmelerine izin veren bir genelge yayınladığını duyurdu; bu genelge, yürütmenin "yaz tatilinden önce" Parlamento'da kabul edilmesini umduğu bir yasama metniyle tamamlanacak.