Fransa El Nusra’ya yakın dernekleri lağvetti

13 Kasım’da 130 kişinin DAİŞ çetelerince katledildiği Fransa’da radikal dinci ve şiddeti öven cami ve dernekler kapatılıyor.

13 Kasım’da 130 kişinin DAİŞ çetelerince katledildiği Fransa’da radikal dinci ve şiddeti öven cami ve dernekler kapatılıyor. Cumhurbaşkanı Hollande, Aralık ayında kapatılan El Nusra çetesi bağlantılı bir camiyle ilişkili 3 derneğin lağvedilmesini öngören kararnameyi imzaladı.

Seine-et-Marne Valiliği’nin 2 Aralık’ta kapattığı Lagny-sur-Marne Camii’ni kapatma kararı ardından, şiddet eylemlerine teşvik amaçlı kullanılan 3 derneğin lağvedilmesine ilişkin kararname imzalandı.

‘Kaynağa Dönüş’, ‘İslami Kaynaklara Dönüş’ ve ‘Lagny-sur-Marne Müslümanları Derneği’ adıyla kurulan üç derneğin, İç Güvenlik Yasası’nın 212-1 nolu maddesi uyarınca lağvedildiği duyuruldu. Söz konusu madde, Fransa içinde veya yurt dışında terörist eylemleri kışkırtma’ suçunu içeriyor.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, lağvedilen üç derneğin ‘kültürel amaçlı’ kurulduğu, ancak Mısır ile Irak ve Suriye’deki çatışma bölgelerine militan yetiştirdikleri belirlenmişti.

Üç derneğin bağlı çalıştığı Lagny-sur-Marne Camii’ne ise 2 Aralık’ta baskın düzenlenmiş ve El Nusra çetelerini öven yazılı ve görsel materyaller ele geçirilmişti.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, radikal İslamcı çetelerle ilişkisi tespit edilen cami ve derneklere yönelik benzeri önlemlerin hayata geçirileceğini vurguladı.