Fransa Irak sahnesine geri dönmek istiyor

Fransa Irak sahnesine geri dönmek istiyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bu sabah yüksek güvenlik önlemleri altında Irak’ın başkenti Bağdat’a ziyarette bulundu. Hollande, “Fransa ile Irak arasındaki ilişkilerin yeni bir boyut kazanmasını istiyorum ve bu nedenle buradayım” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris’te üç gün sonra Irak konusunda düzenleyeceği uluslararası bir konferans öncesi Bağdat’a ziyarette bulundu.

Bu ziyaret kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan eden vahşet örgütü IŞİD’in 9 Haziran’da başlattığı saldırı dalgası ardından yabancı bir devle başkanı tarafından Irak’a yapılan ilk ziyaret oldu. Bu nedenle sembolik bir ziyaret olarak değerlendirilmiyor.

Tehlikeli olarak görülen ülkelere güvenlik gerekçesiyle genelde gizli tutulan ziyaretlerin aksine Fransız Cumhurbaşkanı, ziyaret tarihini açıklamayı tercih etmesi de dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı çevresine göre Irak’taki yeni hükümete Fransa’nın desteğini ortaya koymak amacıyla böyle bir risk alındı.

Hollande’a Bağdat ziyaretinde Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Savunma Bakanı Jean-Yves le Drian eşlik etti.  

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya gelen Hollande,  “Demokratik bir şekilde oluşan ve Irak halkının tüm bileşenlerini bir araya getirebilen” yeni Irak hükümetin “Fransa’nın desteği ve dayanışmasını ifade etmek için” Bağdat’ta bulunduğunu söyledi.

Hollande, “Fransa’nın dayanışması hem insani hem de güvenlikle ilgilidir” diye eklerken, Irak’ın “sınırları olmayan bir düşmana, bir terörist gruba” karşı savaştığını belirtti. 

Hollande, İD/IŞİD’in “sadece Irak’ta değil, terör üzerine kurulu dünya vizyonunu kabul etmeyen tüm halklara karşı savaş yürütmek istediğini” ifade etti.

Fransa’nın Pazartesi günü Irak’a ilişkin uluslar arası bir “barış ve güvenlik” konferansı düzenleyeceğini hatırlatan Hollande, çok sayıda ülkenin bu konferansa katılacağını belirterek, amacının “Irak’ın birliği için ve bu terörist gruba karşı destek ve eylemleri koordine etmek” olduğunu söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise, Hollande ile birlikte yöneteceği konferansın “Irak halkı için önemli” olduğunu belirtti.

Hollanda, “Fransa ile Irak arasındaki ilişkilerin yeni bir boyut kazanmasını istiyorum ve bu nedenle buradayım” diye karşılık verdi.

HEWLER’E GİDEREK İNSANİ YARDIMLARI TESLİM EDECEK

Hollande’ın Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile de görüştükten sonra Hewler’e giderek, getirdikleri 15 ton insani yardımı teslim etmesi ve bir mülteci kampını ziyaret etmesi bekleniyor.

Bu medyatik ziyaret ile Fransa’nın diplomatik alanda Irak’taki etkisini arttırmak istediği belirtiliyor.  Fransa, Çarşamba günü yaptığı açıklamada gerekirse hava saldırılarına da katılabileceklerini söylemişti.

Haziran ayında insanlık düşmanı IŞİD’in önce Musul, ardından da Irak’ta geniş bir alanı neredeyse çatışmasız bir şekilde ele geçirmesi ve Ağustos ayında da Güney Kürdistan’a yönelik vahşi saldırılarda bulunmasından bu yana Fransa’nın bu süreçte aktif bir rol üstlendiği görülüyor. Kendi ülkesinde popülaritesi hiç olmadığı kadar düşen Hollande’ın dış politikada farklı bir rota izlediği anlaşılıyor.

2003’teki Irak işgaline katılmayı reddeden Fransa, tarihi ilişkileri olan Irak sahnesine geri dönmeyi umuyor. Fransa’nın Saddam Hüseyin rejimi ile de hafızalara kazınan bulanık ilişkileri vardı.

Ağustos ayı başından bu yana Fransa, Federal Kürdistan bölgesi güçlerine silah ve insani yardımda bulunuyor.