Fransa IŞİD'e karşı asker gönderebilir!

Fransa IŞİD'e karşı asker gönderebilir!

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) isimli vahşet örgütüne karşı uluslararası bir koalisyon çerçevesinde asker gönderilebileceği işaretini verdi.

Europe 1 radyosuna konuşan Fransız Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Fransa'nın uluslararası koalisyona katılımı olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı François Hollande da geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Irak hükümetinin talebi olursa uluslararası hukuka saygı çerçevesinde Fransa'nın IŞİD'e karşı uluslararası bir koalisyona katılacağını söylemişti.

Savunma Bakanı, geçen hafta yapılan NATO zirvesinin gündeminde yer alan koalisyonun şu an oluşmakta olduğunu belirtti.

Fransa'nın alana asker gönderip göndermeyeceği sorusuna, Savunma Bakanı şöyle yanıt verdi: "Gerçekleşeceği zaman göreceğiz."

Fransız medyasına göre, Bakanın çevresi "hiçbir şeyin dışlanmadığını" söylüyor.  Bakanın çevresinin, "Öncelikle yapılması gereken konusunda ortaklarımızla anlaşmaya varmamız gerekiyor" dediği belirtiliyor.

Fransa, 2003'te Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan ABD ve ittifaklarının müdahalesine katılmayı reddetmişti.

3 Ağustos'ta Şengal'e yönelik saldırı ve katliamların ardından Fransa hükümeti Federal Kürdistan Bölgesi'ne silah yardımı yapacaklarını açıklamış ve ilk teslimatlar yapılmıştı.  Fransa, Irak'ta yeni hükümetin kurulması ardından IŞİD'e karşı bir uluslararası konferans da organize etmeyi umuyor.