Fransa’nın nükleer santralleri komşu ülkeleri endişelendiriyor

2022 yılına kadar tüm nükleer santralleri kapatmayı planlayan Almanya ile İsviçre’nin komşu ülke Fransa’yla aralarındaki nükleer tartışması büyüyor.

2022 yılına kadar tüm nükleer santralleri kapatmayı planlayan Almanya ile İsviçre’nin komşu ülke Fransa’yla aralarındaki nükleer tartışması büyüyor. Fransa’nın sınırlardaki oldukça eski nükleer santralleri kapatması isteniyor.

Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, Alsace bölgesindeki Fessenheim Nükleer Santrali’nin ‘çok eski’ olduğunu ve tehlikelere yol açmaması için acilen kapatılması gerektiğini duyurdu. Hendricks adına açıklama yapan bir bakanlık sözcüsü, santraldeki reaktörlerin eskiliği nedeniyle ciddi bir güvenlik tehlikesi oluşturduğu uyarısında bulundu.

Bakanlık sözcüsünün açıklamasına Fransa Nükleer Güvenliği Ajansı (ASN) tarafından verilen cevapta ise, “nükleer güvenliği açısından Fessenheim santralini kapatmaya herhangi bir neden yok” denildi.

1970 yılında inşa edilen ve 1978’den bu yana çalıştırılan Fessenheim santrali Almanya’nın Baden-Württemberg eyaleti sınırında bulunuyor. Dün Süddeutsche Zeitung’da yer alan bir haberde, santraldeki bir reaktörde 2014 yılında meydana gelen arızanın Fransız makamlarınca açıklanandan daha tehlikeli olduğu iddia edilmişti.

Almanya’nın tepkisini çeken bir diğer santral ise, Lüksemburg-Almanya-Fransa üçgenindeki Cattenom nükleer santrali. 1979’da inşasına başlanan ve 1986’dan bu yana üretimde olan Cattenom santralinin birçok teknik ekipmanının çalışmaz halde olduğu iddia ediliyor.

Fessenheim ve Cattenom santrallerine tepkinin Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde 13 Mart’ta yapılacak seçimler öncesine gelmesi de dikkat çekiyor. Baden-Württemberg’de koalisyonun büyük ortağı olan Yeşiller, nükleer karşıtı seçmenlerini harekete geçirme çalışıyor.

Fransa’nın Ain vilayetindeki Bugey Nükleer Santrali ise, İsviçre’nin tepkisini çekiyor. 1972 yılından bu yana işletilen santralin oldukça eski olması nedeniyle İsviçre başta olmak üzere çevresindeki alanlara zarar vermesinden endişe ediliyor.

Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal’in nükleer santrallerin işletme sürelerini 40 yıldan 50 yıla kadar uzatmayı planladığı öğrenilmişti.

Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya’nın tepkisini çeken Fessenheim Nükleer Santrali’nin görev süresinin bitimi olan Mayıs 2017’den kapatılacağını vaat etmişti. Ancak Çevre Bakanı’nın bu santralin işleme süresini de 2018 yılına uzatmayı planladığı duyurulmuştu.

Giderek daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Almanya ise, nükleer santralleri 2022 yılına kadar kapatacak.