‘Fransa nükleer santrallerin kullanım süresini uzatıyor’ iddiası

Dünyanın önde gelen nükleer enerji üreticilerinden olan Fransa’da bilinen tehlikelerine rağmen santrallerin kullanım süresinin uzatılması gündemde.

Dünyanın önde gelen nükleer enerji üreticilerinden olan Fransa’da bilinen tehlikelerine rağmen santrallerin kullanım süresinin uzatılması gündemde. Bugüne kadar 40 yıl olarak belirlenen santrallerin 50 yıla kadar kullanımı tartışılıyor. 

Europe 1 radyosunun iddiasına göre, Çevre Bakanı Segolène Royal nükleer santrallerin kullanım süresinin 50 yıla çıkarılmasını öngören öneriye razı geldi. Royal’in önde gelen elektrik şirketi EDF’in bu yöndeki talebini kabul etmesine rağmen nihai kararın ne zaman verileceği henüz belli değil. 

Nükleer santrallerden sorumlu Nükleer Güvenlik Otoritesi (ASN) adlı kuruluşun bu yöndeki kararını 2018 yılında vermesi beklenirken, santrallerin maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kullanım sürelerinin uzatılması talebine ne yanıt vereceği bilinmiyor. 

Daha önce Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan bir raporda ise, Fransa’daki nükleer santrallerin kullanımdan sonra demonte edilmesi, temizlenmesi ve atıkların saklanması gibi işlemler için yeterli bütçesinin olmadığı iddia edilmişti. 

Hükümetin ve kamuya ait EDF şirketi bu iddiayı kabul etmezken, nükleer santraller için 23 milyar euroluk bir bütçenin aktif halde hazır olduğu belirtiliyor. 

1986’daki Çernobil Faciası’ndan bu yana tartışma konusu olan nükleer santraller, 2011 yılındaki Fukuşima Faciası nedeniyle tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Nükleer enerji üretiminden geriye kalan yüksek radyo-aktif atıkların nasıl saklanacağı konusu sorunların en önemlisi olarak dikkat çekiyor. 

Yer altında ve bir kısmı yüz binlerce yıl saklanması gereken atıkların depolanacağı uygun coğrafik alanlar da kolay bulunmuyor. Son olarak Avustralya’nın güney eyaletlerindeki bazı alanların dünya ülkelerinden transfer edilecek atık maddelerin depolanması için kullanımı gündeme gelmişti. 

Nükleer santrallerde ABD 62 santraldeki 99 reaktörle önde gelirken, Fransa’da 19 santralde 58 reaktör aktif durumda. Fransa’da nükleerin toplam enerji içindeki payı yüzde 77’yi bulurken, çevre dostu rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjilerin payı ise sadece yüzde 4,5 civarında.