Fransa Senatosu Başkanı: Türkiye sorumluluklarına sahip çıkmalı

Fransa Senatosu Başkanı: Türkiye sorumluluklarına sahip çıkmalı

Fransa Senatosu'nun merkez sağ partisi UMP'li başkanı Gérard Larcher, Kobanê'nin yardımına koşanlara engel çıkaran Türkiye'yi “sorumluluklarına sahip çıkmaya” çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye'yi “mutlaka sınırı açmaya” çağırması ardından Senato Başkanı Gérard Larcher, France Info radyosunda yaptığı açıklamada Türkler için “Bölgesel sorumlulukları karşısında sadece Kürt sorununu öne çıkaramazlar” dedi.

Larcher, “Türkiye büyük bir bölgesel güçtür, sorumluluklarına sahip çıkmalı. Türkiye'nin Kobanê'nin yardımına koşarak müdahale etmek isteyenleri engellemesi, mültecileri mahsur bırakması, bana bölgesel bir gücün tavrı olarak görünmüyor” diye konuştu.

Senato Başkanı, “Türkiye'ye ders vermiyorum ama Cumhurbaşkanı (Hollande) gibi Türkiye'yi bölgesel sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırıyorum. Türkiye aynı zamanda NATO üyesidir” ifadelerini kullandı.

Salı günü Paris'teki Arap Dünyası Enstitüsü'nde Fas çağdaş sanatına ilişkin bir serginin açılışını yaptıktan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande “Türkiye mutlaka sınırını açmalı. Türkiye üzerinden veya başka yollarla, Suriye muhalefetine tüm desteğimizi sunmalıyız” demişti.

Fransız Cumhurbaşkanı, “Orada şu anda, bir şehit var, bu her an teröristlerin eline düşebilecek olan ve sivil halk üzerinde ağır sonuçlara yol açabilecek Kobanê kentidir” diye konuşmuştuç Hollande bu açıklamalarından önce enstitüyü ziyareti sırasında da Kobanê konusunda çağrıda bulundu. Holllande, başta Kobanê'de olmak üzere DAİŞ çetelerinin ilerleyişini durdurmak için Suriye muhalefetine “gerekli tüm olanakları sağlama” çağrısını yaptı. Hollande, “Burada bir çağrıda bulunuyorum, uluslararası koalisyonun da ötesinde, ilgili tüm ülkeler bu muhalefete beklediği desteği sunabilmeli, yani terörizme karşı kendisini savunma olanakları sunulmalı” dedi. Hollande, Kobanê için bu savaşın “şehit kenti, sembol şehri” dedi.