Fransa Yahudi toplumu ‘kippa’ takmaktan ‘vazgeçmeyecek’

Fransa’da Yahudi bir öğretmenin DAİŞ yanlısı bir Türkiye vatandaşı çocuk tarafından saldırıya uğraması ardından, Yahudi toplumunda ‘kippa’ tartışması başladı.

Fransa’da Yahudi bir öğretmenin DAİŞ yanlısı bir Türkiye vatandaşı çocuk tarafından saldırıya uğraması ardından, Yahudi toplumunda ‘kippa’ tartışması başladı. Marsilya’daki kimi dini temsilcilerin ‘kippa takılmaması’ yönündeki uyarısına Fransa Yahudi Cemaati Baş Hahamı ve Yahudi Kurumları Konseyi’nden tepki geldi.

Marsilya’da Pazartesi günü bir öğretmen, 15 yaşındaki Türk vatandaşı bir öğrencinin palalı saldırısına uğramış ve yaralanmıştı. Saldırıdan sonra Marsilya’daki Yahudi din önderi Zvi Ammar, saldırıların yoğun olduğu günümüzde geleneksel Yahudi takkesi ‘kippa’nın takılamayabileceğini söylemişti. Ammar, bunun ‘daha iyi günlere’ kadar sürebileceğini kaydetmişti.

Ancak Zvi Ammar’ın çağrısına hem Fransa Baş Hahamı hem de Fransa Yahudi Kurumları Konseyi (Crif) tarafından tepki gösterildi. Yahudi Cemaati Baş Hahamı Haim Korsia, “Hiçbir şeye taviz vermemeliyiz. Kippa takmaya devam edeceğiz” diyerek, Marsilya hahamına tepki gösterdi.

Fransa Yahudi Kurumları Konseyi (Crif) Başkanı Roger Cukierman da, kippa takılmaması çağrısını sert bir dille eleştirdi. Marsilya Hahamı’nın çağrısını “hiçte iyi bir fikir değil” diye eleştiren Cukierman, “Bu yenilgiyi kabul eden, hakkından feragat eden bir anlayışın tezahürüdür” diye konuştu.

Crif Başkanı, DAİŞ ve benzeri çetelerin barbarca saldırılarına karşı çözümün kendini gizlemekten geçmediğine vurgu yaptı.