Fransız istihbaratı Suriye ile temas arayışında!

Fransız istihbaratı Suriye ile temas arayışında!

Fransa Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı her fırsatta Başar El Esad rejimi ile işbirliğinin söz konusu olmadığını iddia ederken Le Monde gazetesine göre Fransız polisi ve iç istihbarat servisleri, Suriye'ye giden "cihatçıların" geri dönüşünü engellemek için Suriye rejimi ile işbirliği yapma arayışında.

Fransız hükümeti, 200 bine yakın kişinin ölümünden sorumlu tuttuğu Başar El Esad ile, "tüm meşruiyetini yitirdiği" gerekçesiyle işbirliği yapmayacaklarını iddia etmesine rağmen, ortaya çıkan yeni bilgiler Fransız servislerin rejimle ilişki arayışında olduğunu gösteriyor.

Almanya gibi Batılı bir çok ülke, başta Suriye istihbarat servisleri olmak üzere Suriye makamları ile ilişkiyi sürdürmeyi tercih etti.  Bunlar arasında Almanya,benzer şekilde Lübnan Hizbullahı ve İran ile de ilişlerini korudu.

Fransa İç İstihbarat Genel Müdürlüğü (DGSI)'nin ise bazı durumlarda, soruşturma konusu olan Fransızlara ilişkin bilgi almak için dolayı yoldan Alman ortaklarından bilgi almak durumunda kaldığı belirtiliyor.  Ancak bu dolaylı sürecin DGSI'nin etkili çalışmasını frenlediği ifade ediliyor.

Le Monde gazetesine göre DGSI, 2014'ün birinci yarısının sonuna doğru, Fransa topraklarında olası saldırıları engelleyecek bilgiler elde etmek için Suriye istihbarat servisler ile ilişki kurma teşebbüsünde bulundu.  Gazete, DGSI Fransa topraklarını "Suriyeli cihat adaylarına" karşı gözetmede önemli olanaklara sahip olsa da, bunların Suriye'deki aktiviteleri ve hareketleri konusunda görüş alanına sahip olmadığını kaydediyor.

Başar El Esad rejiminin, 6 Mart 2012'den beri kapalı olan Suriye'deki Fransız büyükelçiliğinin yeniden açılmasına karar verilmesi halinde işbirliğine hazır olduklarını söylediği belirtiliyor.

Şam'ın ayrıca "Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un kamuoyu önünde eleştirilerini durdurması" koşulunu da dayattığı kaydediliyor.  Gazete, bu taleplerin Paris açısından kabul edilemez olduğunu yazdı.