Fransız işverenler daha fazla taviz koparma derdinde

İşsizliğin yıllardır artmaya devam ettiği Fransa’da hükümet bu yıl için yeni önlemler ilan etmeye hazırlanırken, işverenler daha fazla taviz koparma derdinde.

İşsizliğin yıllardır artmaya devam ettiği Fransa’da hükümet bu yıl için yeni önlemler ilan etmeye hazırlanırken, işverenler daha fazla taviz koparma derdinde.

Fransa’nın önde gelen işveren sendikalarından Medef, EDC, Croissance Plus et Ethic’in de aralarından olduğu 7 kurumun Cumhurbaşkanı François Hollande’a yönelik yayınlanan açık mektupta, işsizlik sorununun çözümü için işverenlere daha fazla taviz verilmesi istendi. Journal du Dimanche gazetesinde yayınlanan mektupta, Hollande’ın 18 Ocak’ta ilan edeceği yeni istihdam projelerine dair talepler dile getirildi.

İşveren örgütlerinin taleplerinin başında, süresiz kontratlı çalışanların işten çıkarılmalarının kolaylaştırılması bulunuyor. Bu kapsamda, ‘hedeflenen cironun tutturulamaması’, ‘herhangi bir projenin bitmemesi’ veya ‘hefeflenen sonuca ulaşılamaması’ gibi nedenlerle işten çıkarılmayı öngören maddelerin iş sözleşmelerine konulması isteniyor.

İşverenlerin diğer talepleri arasında küçük ölçekli işletmelerin tüm işe alımlarında iki yıl boyunca işveren sigorta paylarından muaf tutulması ile mesleki eğitim amaçlı işe alınan tüm çırak veya stajyerlerin sigorta primlerinin kaldırılması bulunuyor.

İşveren örgütleri ayrıca, uzun süreli işsizlerin işe alımındaki sigorta muafiyetlerinin arttırılması ile serbest meslek türlerine verilen izinlerin kolaylaştırılmasını da istiyorlar.

Fransa’da işsizlik 2011 yılından bu yana bazı istisnalar hariç sürekli artıyor ve toplamda 6 milyonu aşkın kişi kısmen veya tümden işsiz durumda. 2012 yılında seçilen François Hollande, işsizliği 2013 yılı sonundan itibaren düşürmeyi vaat etmişti. Ancak ülkedeki işsizliğin en erken bu yılın ikinci yarısından itibaren düşüş trendine geçmesi bekleniyor.