Fransız parlamenterler Şam'da

Fransız parlamenterlerden oluşan bir heyet, Şam'a giderek Başar El Esad ile görüştü. Bu ziyaretin kişisel çerçevede olduğu belirtildi. Fransız Dışişleri Bakanlığı ziyaretle arasında mesafe koydu.

Fransa'nın Suriye ile diplomatik ilişkileri 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından kesilmişti. 

23 Şubat Pazartesi günü Fransız parlamenterlerden oluşan bir heyetin Şam'a doğru yola çıkması, diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması yönünde tartışmalara yol açabileceği belirtiliyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı parlamenterlerin bu girişimi ile aralarına mesafe koydu. Bakanlığın sözcü yardımcısı Alexandre Giorgini, "İlgili parlamenterler hiçbir resmi mesaj taşımıyorlar" dedi.

Bakanlık sözcü yardımcısı, "Sözkonusu olan, güçler ayrılığı ilkesi uyarınca Dışişleri ve Uluslararası Kalkınma Bakanlığı ile istişare yapılmadan karar verilmiş bir parlamenter girişimdir" diye ekledi.

Şam'a giden heyet arasında merkez sağcı UMP milletvekili Jacques Myard, iktidardaki Sosyalist Partili Gérard Bapt, UMP senatörü Jean-Pierre Vial ve merkez sağdan UDI senatörü François Zochetto yer alıyor. Heyet üyeleri Salı gününden beri Suriye'deler. Heyet, bugün Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad ile görüştü. 

UMP milletvekili Jacques Myard ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, "Orada neler yaşandığını görmek, duymak ve dinlemek için kişisel bir misyondur. Daha sonra bilgileri değerlendireceğiz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Başar El Esad ile diyalog ve işbirliğini sürekli reddediyordu. Ancak geçen dört yıl içerisinde Fransa'nın sert bir çizgi izleyerek Suriye krizini yönetme biçimi artık çoğunluğun desteğini almıyor. Aykırı sesler de giderek artmaya başladı.

Özellikle Ocak ayında Fransa'da gerçekleşen saldırılar ardından, Şam yönetimi ile temas kurulması taraftarları Fransız politikasının esnetilmesini istiyor.

Fransız medyasına göre bu yönlü talepler farklı kurumlar ve çevrelerden geliyor. Diğer bir ifadeyle bunlar polisler, istihbarat üyeleri, merkez sağ ve soldan diplomatlar, İran İslam Cumhuriyeti yanlıları ve Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'i destekleyenlerden oluşuyor.

Üst düzey bir Fransız diplomat, Suriye'deki Fransız büyükelçiliğinin kapatılmasının bir hata olduğunu söyleyerek, Suriyeliler ve İranlılar ile daha fazla diyalog geliştirilmesi gerektiğini savundu. Diplomata göre büyükelçiliklerini kapatmayan ülkeler aldnda neler yaşandığını görebiliyor ve Esad ile ilişkilerini koruyabiliyor.