Fransız sendikalar Çalışma Yasası’na karşı birleşiyor

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin işverenlere ‘daha fazla istihdam imkanı sağlamak’ bahanesiyle hayata geçirmek istediği yeni çalışma yasasına karşı sendikalar ortak duruş sergileyecek.

Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümetinin işverenlere ‘daha fazla istihdam imkanı sağlamak’ bahanesiyle hayata geçirmek istediği yeni çalışma yasasına karşı sendikalar ortak duruş sergileyecek. Önde gelen 9 çalışan sendikası, iş davalarındaki tazminatlara sınırlama getirilmesi maddesinin geri çekilmesinde uzlaştı. 

Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlanan yeni yasada yer alan birçok madde çalışan sendikalarının tepkisini çekiyor. 

Dün bir araya gelen CGT, FO, FSU, CFDT, CFE-CGC, Solidaires-Sud, Unsa, Unef ve Fidl gibi milyonlarca kamu ve özel sektör çalışanını temsil eden sendikalar, yasaya karşı olacaklarını duyurdu. Sendikalar, öncelikli olarak yasada yer alan ve işverenlerin iş davalarında çalışanlara ödeyeceği tazminatlara üst sınır getiren maddenin geri çekilmesini talep etti. 

2013 yılından bu yana ilk kez sendikalar arası istişare toplantısında bir araya gelen sendikalar, 3 Mart’ta ise tekrar toplanarak yasaya karşı alınacak kesin tutumlarını belirleyecek. Sendikalar, çalışma yasa tasarısının işverenleri ‘memnun edecek şekilde’ ve yeterli tartışmalar yapılmadan hazırlandığını savunuyor. 

Sendikaların karşı çıktığı ve Çalışma Bakanı’nın gündeme getirdiği yeni yasa tasarısında çalışanların haklarını geriye götüren birçok öneri yer alıyor. Bunlar arasında işten çıkarma halinde tazminatların belli bir tavan miktarıyla sınırlandırılması, günlük 11 saat olan mecburi dinlenme süresinin parçalara ayrılması, şirketlere maaşları düşürme ve çalışma süresini yükseltme yetkisi verilmesi, çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10, haftalık ise 40 saate kadar çalıştırılması bulunuyor. 

Yasa tasarısında çalışanların ve sendikaların tepkisini çeken şu öneriler de yer alıyor : 

-part time iş sözleşmelerinde haftalık 24 saat olan minimum çalışma süresinin aşağıya çekilmesi, -fazla mesailerin 5 kata kadar daha az ödenmesi, 

-şirketlerin mali sıkıntıda olmadan da işten çıkarmalara gitmesi, 

-günlük 10 saat olan maksimum çalışma süresinin 12 saate kadar çıkarılabilmesi, 

-iş sözleşmesinde değişiklik yapılmasını kabul etmeyen çalışanların işten çıkarılabilmesi