Fransız Sol Cephe’den hükümete ve işverenlere karşı büyük kampanya

Fransız Sol Cephe’den hükümete ve işverenlere karşı büyük kampanya

Fransa’da muhalefetteki sol muhalefet birliği Sol Cephe (Front de Gauche) , Sosyalist Parti (PS) hükümetinin  ekonomi ve çalışma politikalarına karşı geniş kapsamlı bir kampanya başlattı. Kampanya ile, Cumhurbaşkanı François Hollande ve hükümetinin çalışanlar ve dar gelirlileri zorda bırakan uygulamalarına karşı yeni bir toplumsal hamle başlatılarak, siyasi arenadaki güç dengesinin değiştirilmesi hedefleniyor.

Kampanya, Sol Cephe’yi oluşturan Sol Parti (PG), Komünist Parti (PCF), Birleşik Sol (GU), Anti-kapitalist Sol (GA) ve Sosyal ve Ekolojik Alternatif Federasyonu (FASE) gibi parti ve hareketler tarafından destekleniyor. Lorraine bölgesinin başkenti Metz kentindeki Kongre Salonu’nda 2 bin kişinin katılımıyla kamuoyuna duyurulan kampanyaya uzun süre eylemde olan ArcelorMittal demir-çelik şirketi çalışanları da destek verdi.

Kampayanın açlış konuşmasını yapan Sol Cephe’nin 2012 cumhurbaşkanlığı adayı ve Sol Parti başkanı Jean-Luc Melenchon, kemer sıkma politikalarına karşı Sol Cephe’nin her alanda aktif mücadele edeceğini söyledi. Melenchon, sağa yakın politikaları nedeniyle eleştirdiği Sosyalist Parti’nin mücadelelerini bölemeyeceğinin ve yeni büyük bir kavgaya çıktıklarının altını çizdi.

‘’MERKEL DİREKSİYONU TUTUYOR, HOLLANDE PEDAL ÇEVİRİYOR’’

Sosyalist cumhurbaşkanı François Hollande’a sert eleştiriler yönelten Melenchon, Hollande’ı Almanya Başbakanı sağcı Angela Merkel’in izinden gitmekle suçladı. “Angela Merkel direksiyonu tutuyor, Hollande pedal sallıyor” diyen Melenchon, Sol Cephe’ye yöneltilen ‘başarısızlığa oynuyorlar’ suçlamalarına da sert çıktı.

Gerçek sol’un, kendilerine sunulanlarla yetinmeyeceğini kaydeden Melenchon, 2014 yerel seçimleri ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hükümete gerekli cevabın verileceğine vurgu yaptı. Melenchon, hükümetinin beklentisinin aksine devrimci sol’un cevabını 2017 cumhurbaşkanlığı seçimini beklemeden vereceğini de sözlerine ekledi.

PIERRE LAURENT: “KAMPANYA SİYASİ ARENAYI DEĞİŞTİRECEK”

Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri ve aynı zamanda Avrupa Sol Parti Başkanı olan Pierre Laurent da, kampanyanın Fransa’daki siyasi arenayı değiştirmeyi hedeflediğini de vurguladı. Laurent, kar eden şirketlerin çalışanlarını işten çıkarmalarının yasaklanması, işçi-işveren komitelerine veto hakkı tanınması, kısa süreli kontratların vergilendirilerek işverenlerin daha fazla süresiz işçi alımına zorlanması ve firmalarda kısa süreli ve ya düşük saatli kontratların yüzde 5 ile sınırlandırılması gibi hedefler için yola çıktıklarını vurguladı. 

Sol Cephe’nin kampanyası boyunca ülke genelinde çalışanlar ve sendikalarla birlikte yürüyüş ve mitingler de düzenlenecek.