Fransızlar ne Sarkozy ne de Hollande’ı istemiyor

Son yıllarda işsizlik başta olmak üzere ekonomik sorunlarla boğuşan Fransa’da halk, ülkenin son 9 yılında yönetimde olan Nicolas Sarkozy ile halefi François Hollande’ı artık görmek istemiyor.

Son yıllarda işsizlik başta olmak üzere ekonomik sorunlarla boğuşan Fransa’da halk, ülkenin son 9 yılında yönetimde olan Nicolas Sarkozy ile halefi François Hollande’ı artık görmek istemiyor.

Odoxa şirketi tarafından Le Parisien/Aujourdhui için yapılan ankete göre, Fransızların sadece yüzde 24’lük bir kısmı eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile şimdiki Cumhurbaşkanı François Hollande’ın tekrar aday olmasını istiyor. Yüzde 74’lük bir kesim ise her ikisinin bir daha aday olmamasından yana.

Eski Dışişleri Bakanı ve Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppé’nin adaylığını isteyenlerin oranı ise yüzde 56 ile oldukça yüksek çıktı.

Sol Cephe (Front de Gauche) adayı Jean-Luc Mélenchon’un adaylığına karşı çıkanların oranı yüzde 76, Yeşiller’den Cécile Duflot’nun adaylığına karşı çıkanların oranı ise yüzde 85 oldukça yüksek oldu.

Alain Juppé’nin yanı sıra Fransızların adaylığına sıcak baktığı diğer siyasetçiler ise yüzde 38 ile Başbakan Manuel Valls, yüzde 37 ile ırkçı lider Marine Le Pen ve yüzde 33 ile liberal lider François Bayrou oldu.

Fransızların yüzde 56’sı ise, ülkedeki siyasetçilerin bir yenilenmeye ihtiyacı olduğunu beyan etti.

Sağcı lider Nicolas Sarkozy, 2007 yılında cumhurbaşkanlığına seçilmiş ve ülkenin en tartışmalı cumhurbaşkanı olarak dikkat çekmişti. 2012 yılındaki seçimlerin ikinci turunda Sosyalist Parti (PS) adayı François Hollande’a karşı seçimleri kaybeden Sarkozy, bu yıl içinde tekrar siyasete dönmüş ve partisinin başına geçmişti.

 

François Hollande ise, özellikle işsizlik sorununun çözümü konusunda verdiği vaatleri yerine getirememesi nedeniyle halkın tepkisini çekiyor.

Ülkede bir sonraki seçimler Nisan 2017’de yapılacak, ancak partilerin adaylarını bu yıl içinde belirlemesi bekleniyor.