Fransızların yüzde 74'üne göre İslam hoşgörülü değil

Fransızların yüzde 74'üne göre İslam hoşgörülü değil

Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre her dört Fransızdan üçü İslam'ın hoşgörülü olmadığını, bunun da Fransız toplum değerlerine uygun olmadığını düşünüyor.

Ipsos anket kuruluşu tarafından Le Monde gazetesi için yapılan kamuoyu yoklamasına göre Fransızların yüzde 74'ü İslam'ın "hoşgörüsüz" bir din olduğunu düşünüyor.

Araştırmanın daha radikal sonucuna göre ise her 10 Fransız'dan 8'i İslam'ın diğerleri üzerinde kendi işleyiş tarzını dayatmaya çalıştığı görüşünde. Yarısından fazlası ise Müslümanların "çoğunlukla" (yüzde 10) ve kısmen (yüzde 44) entegrist olduğuna inanıyor.

Fransa'daki dinlerin hoşgörüsü üzerine yapılan araştırmada, ankete katılanların yüzde 24'ü Katolik dininin "tamamıyla hoşgörülü" olduğunu söylerken, yüzde 13'ü Yahudi dini için, yüzde 3'ü de Müslümanlık için aynı görüşü paylaştı. Bunun tersine, yüzde 7'lik bir kesim Katolik dini için  "hiç de hoşgörülü değil" derken, yüzde 10'u Yahudi dini, yüzde 39'u da İslam dini için aynı görüşü dile getirdi.

Dinlerin Fransız toplum değerlerine uygunluğu konusunda ise, ankete katılanların yüzde 89'u Katolikliği ilk sıraya koyarken, yüzde 75'i Yahudiliği, yüzde 26'sı da İslam'ı uygun buluyor.

"Fransa 2012: Yeni kırılmalar" başlıklı araştırmaya kota uygulamasına göre 18 ve üstü yaşlarda 1.015 kişi katıldı.