Frontex’e göre Atina göçmenlere yardım teklifini görmezden geldi

Avrupa sınır kurumu Frontex, Yunanistan’da en az 82 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin kaybolduğu tekne faciasında Yunanistan makamları yardım teklifini görmezden geldi.

Göçmenlerin ilk yardım çağrısı ile geminin batması arasında 14 saatlik bir süre geçmişti. Yaşanan dramdan sonra sorular çoğalmaya devam ederken, Frontex ve Yunanistan’ın verdiği yanıtlar birbiriyle çelişiyor.

Frontex basın servisi AFP’ye yaptığı açıklamada "Frontex, 13 Haziran'da Yunan makamlarına ek hava desteği teklif etti ancak yanıt alamadı" dedi.

Trajedinin yaşadığı günün erken saatlerinde, İtalyan koordinasyon merkezi (MRCC), Frontex uçağına saat 08:33'te balıkçı teknesini araması emrini vermişti. Frontex'e göre, göçmenleri taşıyan tekne 09:47'de tespit edildi.

Frontex, "Uçak, yakıt ikmali yapmak için üsse dönmeye zorlanmadan önce balıkçı teknesini 10 dakika izledi." dedi.

Bundan on gün önce Frontex, Yunanlılara Ege Denizi üzerinde gecikmeden devriye gezmek üzere bir dron göndermeyi teklif ettiğini belirtmişti.

Ancak Frontex'e göre, Yunan makamları bu insansız hava aracını Girit'in güneyinde 80 kişinin tehlikede olduğu başka bir kurtarma operasyonunda konuşlandırma talimatı vermişti.

13-14 Haziran gecesi, Libya'dan gelen eski ve aşırı yüklü bir tekne, dünyanın en tehlikeli göç yolu olarak değerlendirilen Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında batmıştı. Akdeniz’deki en ölümcül gemi batmalarından biri olarak değerlendirilen bu olayda en az 82 kişi hayatını kaybetti, 104 kişi kurtarıldı. BM ve Dünya Göç Örgütü’ne göre gemide 400 ila 750 kişi bulunuyordu. Aralarında kadınlar ve çocuklar da vardı. Yüzlercesinin Pakistan’dan geldikleri tahmin ediliyor. Hayatta kalanların 47’si Suriyeli, 43’ü Mısırlı, 12’si Pakistanlı ve 2’si Filistinliydi.