G8’den Kuzey Korey’e kınama, İran’a gözdağı

G8’den Kuzey Korey’e kınama, İran’a gözdağı

Zenginler kulübü olarak bilinen G8 Dışişleri bakanları, Kuzey Kore’yi nükleer silah ve balistik füze programları nedeniyle kınarken, İran’a  “Diplomasi penceresi sonsuza kadar açık kalmayacaktır" diyerek gözdağı verdi.

İngiltere’nin dönem başkanlığını yürüttüğü G8 grubunun Dışişleri bakanları toplantısı yapıldı. Toplantıya İtalya Başbakanı ile Almanya, İngiltere, ABD,Japonya, Kanada, Rusya ve Fransa Dışişleri Bakanları katıldı.

Dün akşam geç saatlerde sona eren toplantı ardından İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague basın toplantısı düzenledi.

Hague, “Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesi ya da nükleer deneme yapması durumunda, daha ileri önemli bazı önlemler almaya karar verdik" dedi.

G8 Dışişleri Bakanlarının Kuzey Kore'nin "mevcut saldırgan söylemini" kınadığını belirten Hague, bu söylemin devamının Kuzey Kore'nin daha fazla yalnızlaşmasına yol açacağını kaydetti.

SURİYE İLE İLGİLİ YENİ BİR ŞEY YOK

Hague toplantının bir başka önemli konusu olan Suriye kriziyle ilgili olarak da dünyanın "sorumluluklarını yerine getirmeyi başaramadığını" ve bu konuda görüş ayrılıklarının sürdüğünü söyledi.

G8 kulübü üyesi Rusya, diğer üyelerin aksine Suriye’ye yönelik sert önlemler alınmasına karşı çıkıyor.

G8 Dışişleri Bakanları, yayınladıkları sonuç bildirgesinde Suriye'de artarak devam eden insani krizden endişe duyduklarını belirtirken, siyasi geçiş sürecinin önemini vurgu yaptılar.

Suriye'de sivillerin yaşadığı bölgelerde ağır silahların kullanılmasının kınandığı bildirgede, olası kimyasal silah kullanımının ciddi uluslararası tepkiyle karşılaşacağı uyarısında bulunuldu.

Sonuç bildirisinde ayrıca, Suriye'ye daha fazla insani yardım çağrısı yapıldı.

İRAN’A GÖZDAĞI

Toplantıda ayrıca İran'ın nükleer programı ele alındı. Kazakistan'da geçen hafta yapılan İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerinin başarısız sonuçlanmasını "hayal kırıklığı yarattı" sözleriyle değerlendiren Hague, "İran'ın nükleer programı konusunda yaptırımlar ile müzakerelerden oluşan iki yollu yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Ancak diplomasi penceresi sonsuza kadar açık kalmayacaktır" dedi.

SAVAŞ KURBANI KADINLARLA İLGİLİ ANLAŞMA

G8 Dışişleri Bakanları ayrıca, "tecavüz ve cinsel tacizin savaş dönemlerinde silah olarak kullanılmasıyla mücadele" konusunda ‘tarihi’ denilen bir anlaşma imzaladılar.  

Anlaşmanın imzalandığı toplantı bölümüne Amerikalı aktris ve BM Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie de katıldı.

Jolie toplantı sonunda yaptığı açıklamada, savaş döneminde tecavüzlere maruz kalan kadınların haklı olarak unutulduklarını söylediklerini ifade etti. Bir çok yerde tecavüze maruz kalan kadınlarla görüştüğünü belirten Jolie, "Bu tür suçların kurbanları için sonunda bir ümit doğdu" diyerek anlaşmadan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.