Gelir adaletsizliği: 62 zengin 3,5 milyar kişiden daha fazla servete hakim

Merkezi Londra’da bulunan ve 17 uluslararası kuruluşun oluşturduğu Oxfam tarafından yayınlanan ‘Yüzde 1 İçin Ekonomi’ başlıklı rapora göre, Dünya üzerindeki gelir paylaşımındaki adaletsizlik artmaya devam ediyor.

Merkezi Londra’da bulunan ve 17 uluslararası kuruluşun oluşturduğu Oxfam tarafından yayınlanan ‘Yüzde 1 İçin Ekonomi’ başlıklı rapora göre, Dünya üzerindeki gelir paylaşımındaki adaletsizlik artmaya devam ediyor. Dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin geriye kalan yüzde 99’dan daha fazla çok mal varlığına sahip olduğu araştırmaya göre, sadece 62 kişi tüm dünya nüfusunun yarısından daha fazla gelir ve mülke sahip.

Oxfam’ın Dünya Ekonomi Forumu öncesinde yayınladığı araştırmaya göre, 2016’da dünyanın refah düzeyi en yüksek 70 milyon kişisi geriye kalan 7 milyarı aşkın kişiden daha fazla gelir ve mülke sahip olacak. Böylelikle, geçtiğimiz yıl gelir adaletsizliğinde ulaşılan en yüksek düzey bu yıl da artarak devam edecek.

Araştırmanın en dikkat çekici noktası ise, dünyanın en zengin 62 kişisinin 3,5 milyardan daha fazla kişiden daha fazla mülk ve paraya sahip olması. Yani dünya nüfusunun en yoksul yarısını oluşturan milyarlarca kişi onlarla ifade edilen ‘süper zenginlerin’ toplamından daha az bir gelire hükmediyor.

Geçtiğimiz yıl bu dengesizlik 80 süper zengine karşılık 3,5 milyar kişi düzeyinde olmuştu.

DÜNYANIN YOKSUL YARISI DAHA DA FAKİRLEŞTİ

Oxfam araştırmasına göre, dünyanın en yoksul yarısını oluşturan 3,5 milyarı aşkın kişinin toplam serveti son 5 yılda 1 trilyon dolar azaldı. Oysa aynı dönemde bu kesimin nüfusu 400 milyon kadar artmıştı.

Raporda, en zengin küçük bir zümrenin milyarlarca insandan daha büyük gelire sahip olmasının ultra-kapitalist vergi sistemleriyle de bağı olduğuna vurgu yapıldı. Servet ve kapitallere uygulanan ‘yetersiz düzeydeki vergiler’ ile yüksek miktarda gelirlerin vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelere aktarılması da bu adaletsizlikte etkili oluyor.

Rapora göre, büyük şirketlerin vergi cennetlerine yaptıkları yatırımların oranı 2000 ile 2014 yılları arasında 4 kat artış gösterdi. Buna göre, önde gelen büyük şirketlerden yüzde 90’ının vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelerde yatırımları bulunuyor.

Büyük şirketlerin vergi kaçırma amacıyla yaptığı bu yatırımların sadece gelişmekte olan ülkelere verdiği zararın ise yıllık 100 milyar dolar olduğu da raporda yer aldı. Afrika ülkelerinin kaybı ise yaklaşık 14 milyar dolar civarında.