Göçmen kadınlar daha ağır şiddete maruz kalıyor

Göçmen kadınlar daha ağır şiddete maruz kalıyor

İsveç’te yapılan kapsamlı bir araştırmanın sonuçları göçmen kadınların İsveçli kadınlara kıyasla daha ağır şiddete uğradıklarını gösterdi. Şiddet sonucu yaşamını yitiren göçmen kadınlarının oranı İsveçli kadınlardan üç kat daha fazla.

Lund Üniversitesi Öğretim Üyesi Cecilia Fernbrant daha önce göçmen kadınlara yönelik böylesi araştırmalarının yapılmadığını, ama göçmen kadınların daha çok şiddete maruz kaldıklarına dair belirtiler olduğu için konuyu ele aldığını söylüyor.

Halk Sağlığı Bilimi Bölümü’nde doktor olarak görev yapan Perbrant dört ayrı kaynak ve 18 bin kadını kapsayan araştırmasının sonuçlarının düşük gelirli ailelerdeki göçmen kadınlarının İsveçli kadınlara kıyasla daha fazla şiddet ve ölüm riskiyle karşı karşıya kaldıklarını gösterdiğini söylüyor.

Şiddete uğrayan İsveçli ve göçmen kadınlar kıyaslandığında aradaki farkın sadece % 15 olduğunu, ancak göçmen kadınlara daha ağır şiddet uygulandığını ifade ediyor. Şiddet veya şiddet sonucu aldığı darbelerden dolayı yaşamlarını yitiren göçmen kadınlarının İsveçli kadınlardan üç kat daha fazla olduklarına dikkat çekiyor.

Perbrant, göçmen kadınların daha çok ve daha ağır şiddete maruz kalmalarının nedenleri olarak düşük gelir, sosyal dışlanmışlık ve geldikleri ülkelerde cinsiyet eşitliğinin düşüklüğünü gösteriyor.  Kadın-erkek eşitliğinin geri noktalarda olduğu ülkelerden gelen göçmen aileler İsveç’e geldiklerinde kadınların olanaklarının arttığı, buna karşın erkeklerin konumlarının zayıfladığı tespitinde bulunuyor.  İktidarını kaybetmekten korkan bazı erkeklerin psikolojik şiddet, yıldırma ve bazen de fiziki şiddete yöneldiklerini ifade ediyor.

Göçmen kadınlarının daha fazla şiddete maruz kalmalarının bir diğer nedeni de ilk geldiklerinde dil bilmemeleri. Şiddete maruz kalmalarına rağmen kurumlarla ilişki kuramadıkları için kendilerine uygulanan şiddete karşı çıkamıyorlar.

Perbrant, göçmen kadınların şiddete uğrama risklerini azaltmak için konunun daha fazla araştırılması ve somut önlemler alınmasına ihtiyaç olduğunu söylüyor. Göçmen kadın ve erkeklere İsveç toplumu hakkında daha fazla bilgi verilmesi, şiddete uğradıklarında kurumlara başvurmaları için kadınların teşvik edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Suçluluğu Önleme Konseyi‘nin (BRÅ) yaptığı araştırmalar son 20 yıl içinde her yıl ortalama 95 kişinin şiddet ve cinayet sonucu yaşamını yitirdiğini gösteriyor. Ancak son yıllarda öldürülenlerin sayısında bir azalma olduğu görülüyor. 2010 yılında 91, 2011’de 81 yıl kişi öldürülürken bu rakam geçtiğimiz yıl 68’e düştü.

BRÅ yetkilileri kadınlara yönelik ölümle sonuçlanan şiddette artış olmadığını, ancak her yıl ortalama 23 kadının eşleri ve yakınları tarafından öldürüldüğünü söylüyor.