'Guantanamo beni öldürmek üzere'

'Guantanamo beni öldürmek üzere'

Guantanamo'da açlık grevi yürüten bir tutuklu New York Times gazetesinde yayınlanan yazısında gardiyanların kendisine zorla yemek yetirmek için günde iki kez hücresinde bir sandalyeye bağlandığını anlattı. 

"Guantanamo beni öldürmek üzere" başlıklı yazı, tutuklun avukatı ile telefon üzeri yaptığı görüşmeden oluşuyor.  11 yılı aşkın bir süredir Küba'daki Amerikan Guantanmo cezaevinde tutuklu bulunan Yemenli Samir Naji El Hasan Mukbel, 10 Şubat'tan beridir açlık grevinde.  Mukbel, 15 kilodan fazla kaybettiğini söylüyor. 

35 yaşındaki Mukbel, "Beni beslemek için burnumdan bir borunun geçirildiği ilk seferi asla unutmayacağım. Bu şekilde beslenmenin ne kadar acı olduğunu anlatamam" diyor. 

"Beni günde iki kez hücremde bir sandalyeye bağlıyorlar" diyen açlık grevcisi, "Kollarımı, bacaklarım ve başım sıkıştırılıyor.  Ne zaman geleceklerini asla bilmiyorum. Bazen saat 23.00'te geldiklerinde uyumuş oluyorum" diye ekliyor. 

Grevcilerin sayısının çok artmasından dolayı sonda ile besleme yapabilecek kalifiye sağlık personelinin yetersiz kaldığını anlatan Mukbel, bir grevcinin 35 kiloya düştüğünü belirtiyor. 

Yemenli tutuklu, iş bulmak umuduyla gittiği Afganistan'ı 2000 yılında terk ettiğini söylerken, 2001'deki Amerikan işgali ile birlikte komşu Pakistan'a kaçtığını ve burada yakalanarak doğrudan Guantanamo'ya götürüldüğünü söylüyor. 

Mukbel de aynı cezaevindeki diğer bir çok tutuklu gibi hiç yargılanmadı ve resmi olarak suçlanmadı. ABD'nin ulusal güvenliği için bir tehdit olarak da görülmüyor ancak Barack Obama tarafından 2009'da Yemenlilerin geri gönderilmesine ilişkin ilan edilen moratoryum nedeniyle serbest bırakılmıyor 

Avukatların bildirdiğine göre 130 kişinin kaldığı 6 numaralı kamptaki tutukluların geniş bir çoğunluğu, Şubat ayı başındaki bir arama sırasında "tahrip" olarak algılanan Kuran'a yaklaşımdan dolayı grevde bulunuyor.  

Pentagon'a göre geçen Perşembe günü grevcilerin sayısı 43'tü. Bir ay öncesine göre grevcilerin sayısının dört kat artığı görülürken, bunlardan 11'inin boru yolu ile beslenmeye zorlandıkları belirtiliyor.