Güneş Tutulması Avrupa elektrik sistemini etkileyecek

20 Mart günü gerçekleşecek olan kısmi Güneş tutulması, Avrupa elektrik istemini sınavdan geçirecek. Uzmanlar, tutulma sırasında fotovoltaik elektrik üretiminin kayda değer bir şekilde azalacağını belirtiyor.

20 Mart günü gerçekleşecek olan kısmi Güneş tutulması, Avrupa elektrik istemini sınavdan geçirecek. Uzmanlar,  tutulma sırasında fotovoltaik elektrik üretiminin kayda değer bir şekilde azalacağını belirtiyor.

Avrupa Elektrik ve Gaz Ulaşım Ağları İdaresi tarafından yürütülen bir araştırmada, güneş tutulmasının fotovoltaik elektrik üretimini etkileyeceği belirtildi.

Araştırmada şöyle denildi: "20 Mart günü açık bir havada, orta boylu 80 üretim ünitesine denk gelen yaklaşık 35 bin megawatt güneş enerjisi Avrupa elektrik sisteminden kademeli olarak kaybolacak ve daha sonra yine kademeli olarak geri gelecek."

Güneş tutulmasının bir aksaklığa da yol açabileceğini ifade eden araştırmacılar, 20 Mart Güneş Tutulması'nın Avrupa elektrik sistemini sınavdan geçireceğini belirtti.  Özellikle Almanya veya İtalya gibi ülkelerde güneş enerjisi üreten önemli oranda ünite var.

Araştırmaya göre, 20 Mart günü farklı elektrik şebekeleri arasındaki koordinasyon açısından hayati önemde olacak. 

Güneş tutulmasının yol açacağı muhtemel aksaklıklar karşısında farklı elektrik üretim kaynaklarının devreye konulması gerekeceği ifade ediliyor.