Güney Sudan’daki iç savaş çocukları vurmaya devam ediyor

Güney Sudan’da bir yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta zorla silah altına alınan çocukların sayısı her geçen gün artıyor.

Güney Sudan’da bir yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta zorla silah altına alınan çocukların sayısı her geçen gün artıyor. Yaklaşık 12 bin çocuğun silahlı olarak savaşta yer aldığı ülkede son olarak yapılan bir baskında yüze yakın çocuğun kaçırıldığı bildiriliyor.

2011 yılında bağımsızlığına kavuşan Güney Sudan’da Devlet Başkanı Salva Kiir ile muhalifler arasındaki çatışmalar barış görüşmelerine rağmen devam ediyor. Salva Kiir’in mensup olduğu Dinka halkı ile eski Başkan Yardımcısı Riek Machar ile Nuer halkından silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda şimdiye kadar binlerce kişi yaşamını yitirdi.

İç savaşın en büyük mağduru olan çocuklardan en az 12 bini ise bizzat çatışmalarda yer alıyor. Bu sayı her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada, sadece dün 89 çocuğun silahlı gruplarca asker olarak kullanılmak üzere kaçırıldığı duyuruldu.

Unicef tarafından yapılan basın açıklamasında, ülkenin kuzeyindeki Wau Shilluk kentine baskın düzenleyen silahlı bir grup en ‘ev ev dolaşarak’ yaşları 12’inin üstünde olan çocukları kaçırdığı bilgisi verildi. Açıklamada, çocukların hangi gruplar tarafından kaçırıldığının henüz belirlenemediği de kaydedildi.

UNICEF’e göre, Salva Kiir’e bağlı ordu birlikleri ile Nuer halkından muhalif gruplar arasındaki iç savaşta silahaltına alınan çocukların sayısı 12 bini aşıyor. UNICEF, silahaltına alınan çocuklar ağır bir şiddet ortamında bulunurken, birçoğunun tekrardan ailelerine dönme veya okula devam etme şansı da bulunmuyor.

Güney Sudan, on yıllarca süren mücadele sonunda Sudan’dan bağımsızlığını elde etmişti. 2011 yılındaki bağımsızlığın ardından ülke nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan Dinka ve Nuer halkları arasındaki gerginlikler 2013 yılında iç savaşa dönüşmüştü.

Devlet Başkanı Salva Kiir ile yardımcısı Riek Machar arasındaki anlaşmazlıkların da artması sonucu Aralık 2013’te ordu içindeki Dinka ve Nuer halkından askerler arasında çatışmalar başlamıştı. İç savaşta bugüne kadar birçok kereler ateşkes ilan edilmişti.

Savaşın sona erdirilmesi için iki taraf arasındaki barış görüşmeleri de halen Etiyopya’nın başkenti Addis Adeba’da devam ediyor.