Haiti halkı çetelere karşı harekete geçti, 264 çete üyesi öldürüldü

Çağrılara rağmen uluslararası toplumun müdahale etmediği Haiti’de kendilerini “Adalet Uygulayıcılar” olarak ilan eden grupların, en az 264 çete üyesini öldürdükleri bildirildi.

BM’nin Haiti temsilcisi Maria Isabel, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Kendilerini Adalet Uygulayıcılar ilan eden grupların ortaya çıkışı, karmaşık duruma yeni bir düzey kattı. Nisan ayından bu yana, Binuh (Haiti'deki Birleşmiş Milletler Bütünleşik Ofisi), en az 264 sözde çete üyesinin, kendi kendilerini Adalet Uygulayıcılar ilan eden gruplar tarafından öldürüldüğünü hesapladı” dedi.

Polisin, başkent Port-au-Prince topraklarının çoğunu kontrol eden çetelerin benzeri görülmemiş şiddetiyle başa çıkamaması ya da çıkmaması nedeniyle bölge sakinleri öz savunma grupları kurmaya başladı. Uluslararası toplum ise BM ve Haiti hükümetinin talep ettiği müdahale gücüne liderlik edecek bir ülke bulamadı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 6 Temmuz’da yaptığı açıklamada “Haiti halkının bir kabusun içinde kapana kısıldığını belirterek “İnsani durum korkunçtan da öte. Zalim çeteler, Haiti halkının kontrolünü elinde tutuyor” dedi. Guterres, geçen hafta cumartesi günü Port-au-Prince kentine gitmişti.

Genel Sekreter, polisi desteklemek ve çeteleri "ortadan kaldırmak" için uluslararası bir güç gönderme çağrısını yineleyerek, "Güvenlik durumunda radikal bir iyileşme olmadan kalıcı ve kapsayıcı bir siyasi çözüm olamaz" diye vurguladı.

Ekim ayında ilk kez yapılan bu çağrı, herhangi bir karşılık bulmadı. Birkaç ülke katılmaya hazır olduğunu belirtirken, hiçbiri çok sayıda yabancı müdahalenin bulaştığı bir ülkede böyle bir operasyona liderlik etmeye gönüllü olmadı.

Haiti’de şiddete ek olarak, yaklaşık 3 milyonu çocuk olmak üzere, nüfusun yaklaşık yarısı veya 5,2 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.