Halep'te iki haftada 517 kişi öldü!

Halep'te iki haftada 517 kişi öldü!

Batılı medyanın Suriye çatışmasına ilişkin temel referansı olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Suriye ordusunun Halep'teki hava saldırılarında son iki hafta içinde en az 517 kişi hayatını kaybetti.

Gözlemevi, hemen her gün patlayıcı varillerin boşaltıldığı Halep'teki "isyancı bölgelerde", hayatını kaybedenler arasında 151 çocuk, 46 kadın, 34 "isyancı" ve El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi 12 kişi bulunuyor. Batılı medyanın gözlemevine dayandırdığı bu haberinde ölen diğer 274 kişinin sivil mi, savaşçı mı yoksa Esad rejimine bağlı askerler mi olduğu konusunda bilgi yer almadı. 

Bu saldırılar karşısında sessiz kalan uluslararası toplumun da "suç ortağı" olduğu tepkisinde bulunan Gözlemevi,  bu sessizliğin Suriye rejiminin "Halep ve bölgesindeki çocuklar, kadınlar ve yaşlılar üzerine nefret varilleri boşaltmaya devam etmesine yeşil ışık" olduğunu söyledi.

Batılı bir çok devlet ve uluslararası insan hakları örgütü, Halep'teki saldırıları kınadı. Suriye rejimi ise "terörist" olarak tanımladığı silahlı grupların siviller arasına yerleştiği yanıtını verdi.

Çatışmaların temel cephelerinden biri olan Halep, 2012 yazından bu yana rejim ile silahlı gruplar arasında ikiye bölünmüş durumda. Gözlemevine göre Suriye rejimi silahlı çoğunlukla kentin doğusunda bulunan silahlı grupların elindeki mahallelerin üzerine gitmeye çalıştığını söyledi.