Ham petrol fiyatları için çelişkili açıklamalar

Ham petrol fiyatları için çelişkili açıklamalar

ABD, Rusya ve Venezulla gibi ülkeler arasındaki siyasi çelişkiler petrol fiyatlarının belirlenmesine yansıyor. Venezüella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, ham petrolün varil fiyatının 100 Dolar olacağını söylerken, ABD’li yetkililer ise 50 Dolar’a kadar düşeceğini belirtiyor.

Venezüella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro Ham petrolün varil başı fiyatının 100 Dolar olmasının petrol sektörünün devamlılığı için  şart olduğunu söyledi. Maduro, bunun da fiyat istikrarını sağlayabileceğini kaydetti. Petrol fiyatlarının eski seviyeye döneceğinden emin olduğunu ifade eden Maduro, “Biz her durumda pes etmeyecek ve petrol düşüşünden kaynaklanan açığı kapatmak için çalışacağız” dedi.

Maduro Rusya’yı da petrol fiyatlarını etkileme konusunda kilit ülke olarak adlandırdı. Venezüella Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı Rafael Remirez’in petrol üretimi yapan ülkelere gerçekleştirdiği ziyaretlerin olumlu geçtiğini belirtti. Bu kapsamda büyük petrol ihracatçıları ile petrol üretiminin azaltılmasında mutabakata varılmasına çalıştığını hatırlattı.

ABD PETROL 50 DOLAR’A İNECEK

ABD Enerji Bakanlığı da ham petrolün varil fiyatının kısa zamanda 50 Dolar’a kadar düşebileceği dile getirdi.  ABD Enerji Bilgi İdaresi Müdürü Adam Sieminski; “Petrol fiyatları için net bir tahmin yapabilmek mümkün değil, ancak 50 Dolar’a kadar gerileme ihtimali var” dedi.

Petrolün varil fiyatının kendi uzmanlarının tahminine göre 2015 yılında 62 Dolar civarında seyretmesinin beklendiğini belirten ABD’li bürokrat; “Petrol fiyatının 150 Dolar olduğu zamanları da, 25-30 dolara indiği zamanları da gördük” diye konuştu.