Hartum’da hava saldırısı: 20 sivil öldü

Sudan ordusunun başkent Hartum’da düzenlediği hava saldırısında en az 20 sivilin öldüğü bildirildi.

Hartum’um Kalakla mahallesi, Sudan ordusu tarafından havadan bombalandı. Savaşın başından bu yana mahalle sakinlerine yardımları organize eden ve kendilerini demokrasi yanlısı bir grup olarak sunan “Direniş Komitesi”, hava saldırısında siviller arasında 20 kişinin öldüğünü bildirdi.

Hava saldırısı cumartesi günü gerçekleşti. Ölülerin çoğu, başkentte halen operasyonel olan son hastanelerden birinin morguna taşındı. Komite, çok sayıda cenazenin tamamen yandığı ve parçalandığı için taşınamadığını kaydetti.

15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah El Burhan'a bağlı ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş ülkeyi kasıp kavuruyor.

Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) isimli sivil toplum örgütüne göre savaşta şimdiye kadar savaşta 5 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Birçok çatışma alanı ile temas kurulamadığı için gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor. Her iki taraf, kayıplarını açıklamayı reddediyor. Birlemiş Milletler, iç göçe maruz kalan ve mülteci durumuna düşenlerin sayısının 4,8 milyon olduğunu belirtiyor.

İnsani yardım çalışanları, her iki Sudanlıdan birden fazlasının hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve bunların altı milyonunun açlığın eşiğinde olduğu konusunda uyarıyor.