Hartum’da hava saldırısı: En az 40 ölü, onlarca yaralı

Sudan’daki savaş yaklaşık beş aydır devam ederken, başkent Hartum’da pazar günü düzenlenen hava saldırısında en az 40 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Sabah saat 07.15 sıralarında Quro pazarına hava saldırısı gerçekleşti. Saldırının, ülkede hava kuvvetlerine sahip tek güç olan ordu tarafından gerçekleştiği bildirildi.

Savaşın başında kurulan ve demokrasi yanlısı olduklarını belirten mahallenin “Direniş Komitesi”, bir katliam yaşandığı tepkisinde bulundu.

Aktivistler en az 40 kişinin öldüğünü belirtirken, halen Başayr hastanesine yaralıların taşındığını ve ölü sayısının daha yüksek olabileceğini bildirdi.

Sudan ordusunun, yeniden mevzi kazanmak için daha şiddetli ve özellikle de siviller için daha ölümcül hale gelen hava saldırılarıyla karşılık verdiği belirtiliyor.

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) askeri cephede üstünlüğü ele geçirmiş gibi görünüyor.  Ordunun başındaki General Burhan ise Sudan'daki krizin çözümünde tek muhatap olarak kendini kabul ettirmek amacıyla yurtdışı ziyaretlerini hızlandırıyor.

15 Nisan'dan bu yana General Abdülfettah El Burhan'a bağlı ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş ülkeyi kasıp kavuruyor.

Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) isimli sivil toplum örgütüne göre savaşta şimdiye kadar savaşta 5 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Birçok çatışma alanı ile temas kurulamadığı için gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor. Her iki taraf, kayıplarını açıklamayı reddediyor. Birlemiş Milletler, iç göçe maruz kalan ve mülteci durumuna düşenlerin sayısının 4,8 milyon olduğunu belirtiyor.

İnsani yardım çalışanları, her iki Sudanlıdan birden fazlasının hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve bunların altı milyonunun açlığın eşiğinde olduğu konusunda uyarıyor.