Hartum sokaklarında binlerce çürümüş ceset var!

Sivil toplum örgütü Save the Children Sudan’da yaklaşık dört aydır süren çatışmalardan dolayı Hartum sokaklarında binlerce çürümüş cesedin salgın hastalık riski taşıdığı konusunda uyardı.

Save the Children, Hartum’da morgların dolması, elektrik kesintileri ve çatışmaların devam etmesi salgın hastalık korkusunu arttırdığını belirtti.

15 Nisan’dan bu yana General Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı General Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor.

Save the Children yaptığı yazılı açıklamada, "Morglar dolup taştığı ve elektrik kesintileriyle karşı karşıya kaldığı için Hartum sokaklarında binlerce ceset çürüyor” dedi.

Acled isimli sivil toplum örgütüne göre yaşanan savaş 3 bin 900'den fazla cana mal oldu.

Birleşmiş Milletler’e göre yaklaşık dört milyon kişi yerlerinden edildi. Bunlar içe göçe maruz kalanlar ve mülteci durumuna düşenlerden oluşuyor.

Save the Children'ın sağlık müdürü Bashit Kamal Eldin Hamid, "Ölenlere onurlu cenaze törenleri düzenlenememesi Hartum'daki ailelerin acısını artırıyor" dedi.

Çatışmalar ve başkent morglarının soğutma sisteminin çalışmasını engelleyen elektrik eksikliği nedeniyle bu cesetleri çıkarmanın imkansızlığı, salgın hastalık riskini daha da arttırıyor.

Başkentteki 89 ana hastaneden 71'i hizmet dışı kalırken ve halen çalışır durumda olanlar genellikle saldırıların veya yağmaların hedefi oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), savaşın başladığı 15 Nisan'dan bu yana sağlık tesislerine yönelik 53 saldırı tespit ederken, bu saldırılarda en az 11 kişinin öldüğünü bildirdi.

Haziran ayında başlayan yağışlı mevsimin durgun suları sıtmadan kolera ve dang hummasına kadar çeşitli salgınları beslediği için STK'lar aylardır zamanın tükenmekte olduğu konusunda uyarıyor.

WHO, ülkenin farklı bölgelerinde kolera ve kızamık vakalarının tespit edildiği konusunda uyardı.